Szabadidő

A #MeToo-mozgalom miatt eltávolítottak egy festményt egy brit múzeumból

Az egyik legnagyobb brit művészeti galériából eltávolítottak egy nimfákat ábrázoló festményt arra hivatkozva, hogy a #MeToo-mozgalom nyomán vitát kívánnak kezdeményezni a női test művészeti ábrázolásáról. A lépés azonban hatalmas felháborodást váltott ki.

A Hülasz és a nimfák című festményt mostanáig a Manchester Art Galleryben lehetett látni. John William Waterhouse alkotása azt a görög mitológiai eseményt ábrázolja, amikor Hülasz királyfit a nimfák magukkal ragadják a vízbe.

A múzeum indoklása szerint itt az ideje újragondolni, miként vélekedünk a női testet ábrázoló művekről: passzív dekoratív elemként vagy a végzet asszonyaként jelennek meg ezeken a nők. Ezért eltávolították az 1896-os festményt.

John William Waterhouse festménye, a Hülasz és a nimfák már nem látható a galériában

A galéria lépését számtalan bírálat érte. Volt, aki olcsó reklámnak és cenzúrának minősítette a döntést, de olyan vélemény is akadt, hogy a kép eltávolítása egy félresikerült próbálkozás a #MeToo-kampány farvizén.

Ám ezzel kapcsolatban is vannak ellenvélemények, egy kommentelő azt írta, hogyan kapcsolódik a #MeToo-mozgalomhoz az, hogy a szépségükkel a nők legyőznek egy férfit?

Az egyik kritikus azért nevezte aggasztónak a jelenséget, mert ezek után bármelyik alkotás lekerülhet a múzeum faláról.

(Daily Mail)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top