Szabadidő

Elhervadnak Van Gogh napraforgói, bebarnul a sárga festék

Egy új kutatás megállapította, hogy csak idő kérdése, és elszíneződnek a világhírű festmények.

A művészet örök – kivéve, ha egy olyan festményről van szó, amelyhez a művész olyan fényérzékeny festéket használt, ami az idő múlásával látványosan elszíneződik. Sajnos pontosan ez a helyzet Vincent Van Gogh napraforgó-sorozatával. Egy újdonságnak számító röntgenvizsgálat során ugyanis megállapították, hogy a híres, élénksárga napraforgós festményhez használt festék olyan érzékeny, hogy szépen lassan olajbarnává fog fakulni – írja a Guardian.

A vizsgálatot az amszterdami Van Gogh Múzeum végezte el holland és belga kutatók segítségével. Mint mondják, az 1889-es festményeken szabad szemmel egyelőre nem látható a változás, de csak idő kérdése, és mi is látni fogjuk, amit a gépek már érzékeltek.

Fotó: Freek van den Bergh / ANP / AFP

A változás egyébként kifejezetten a virágszirmokat és a napraforgók szárát érinti, a háttérhez Van Gogh másfajta, időtállóbb festéket használt, így az hosszabb ideig megőrzi majd a színét.

A múzeumban öt évvel ezelőtt hasonló okokból már lejjebb vették a fényt a kiállítótermekben, most azonban további intézkedéseket kell bevetniük, pláne, hogy az elszíneződés problémája nemcsak a napraforgós festményeket érinti: Van Gogh előszeretettel használta a fényérzékeny anyagot más munkáihoz is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top