Szabadidő

Van Gogh, Picasso, Monet és Warhol is lesz a debreceni Modem kiállításán

Több mint egy évszázad művészetét ismerhetjük majd meg a tárlaton.

Páratlan kiállításra készülnek a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban: Imperessziók Monet-tól Van Goghig, Matisse-tól Warholig címmel több mint egy évszázad művészetét bemutató, mintegy hatvan alkotást láthatnak majd az érdeklődők június közepétől szeptember végéig.

Koroknai Edit, a Modem igazgatója azt mondta: a Johannesburgi Művészeti Galéria gyűjteményéből érkező kollekciót, köztük Monet, Cézanne, Modigliani, Van Gogh, Matisse, Picasso, Boudin, Degas, Warhol, Lichtenstein, Bacon és további ismert művészek munkáit először mutatják be Magyarországon.

Monet-kiállítás Londonban. Fotó: MTI/EPA/Will Oliver

Az elsősorban az impresszionizmust és az ahhoz kapcsolódó 19. század végi, 20. század eleji-közepi törekvéseket megmutató tárlat biztosítási értéke mintegy tízmilliárd forint. A legértékesebb, több mint hárommilliárd forintra értékelt alkotás Alfred Sisley olajképe – ismertette a Modem igazgatója.

Elmondta azt is, hogy a június 18-án megnyíló tárlatig új bejáratot nyitnak a Modem Baltazár téri oldalán, biztonsági kapukat helyeznek el, és fegyveres őrök is vigyázzák a kiállítást. A képek a megnyitó előtt egy héttel, fegyveres őrök kíséretében érkeznek meg Dél-Afrikából Debrecenbe, ahol szeptember 23-ig lesznek láthatóak.

A kiállítást Debrecen után Genovában is bemutatják – jelezte Koroknai Edit, kiemelve, hogy már a megnyitó napján késő esti tárlatvezetést tartanak a bemutató két kurátora, Simona Bartolena és Süli-Zakar Szabolcs közreműködésével.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top