Szabadidő

Eszes Róka az univerzum után a fényről ír a gyerekeknek

Farkas Róbert mindig arra várt, hogy gyerekkönyvet illusztrálhasson, de ez a feladat valahogy sosem találta meg. Három évvel ezelőtt úgy döntött, nem vacakol tovább, és ő maga ír egyet. Arra nem is számított, hogy akkora siker lesz, mint amekkora lett. Nemsokára megjelenik a második rész, és már a harmadik is kerekedik, egyelőre Robi fejében…

Farkas Róbert grafikus, animátor, és hiába várt arra, hogy egyszer gyerekkönyvet rajzolhasson, valahogy nem talált rá a feladat. Amikor megtudta, hogy gyereke születik, úgy érezte, nincs mire várnia, és saját maga kezdett bele a könyvbe. Nemcsak megrajzolta, de meg is írta, és a könyvből mára sorozat lett. Eszes Róka először az univerzumról írt, a második kötet pedig a fényről szól majd. A harmadik a relativitáselméletet ismerteti meg a gyerekekkel, de ez még csak terv.

gygyerekkönyv, fény, univerzum

A róka onnan jött, hogy imádok rókákat rajzolni, éppen ezért a könyvben az apuka róka beszélget a kis rókával, aki folyamatosan kérdez, érdeklődik, de egy gyerek szintjén, csak olyan részletekbe megy bele, ami valóban érdekli” – meséli Róbert. “Gyermekkoromban űrhajós akartam lenni, nagyon érdekel a világűr. Mielőtt nekiálltam volna a könyvnek, minden lehetséges tudományos kisfilmet végignéztem a témáról magyarul és angolul egyaránt. Azt próbáltam érthetően megfogalmazni, hogy mit jelent az univerzum, miből épül fel körülöttünk a világ. Persze, ebben a témában nincsenek egyértelmű válaszok, hiszen szinte évente dőlnek meg elméletek, nincsenek jó vagy rossz válaszok. Mindenesetre Raffai Péter fizikus lektorálta a könyvet, mert azt fontosnak tartottam, hogy csak olyan dolgok szerepeljenek benne, amik biztosan helytállók, a második kötetet pedig Nyerges Gyula csillagász tökéletesítette. Szeretném, ha a gyerekek szívesen vennék kézbe, és csak olyan dolgokról írok, amiket el tudok képzelni vagy le tudok rajzolni. Az első kötet 4–6 éveseknek szól, a második kötet, a fényről szóló szintén, de a sorozat befejező része már nagyobbaknak íródik majd, 6–10 éveseknek. Ha valakinek köszönettel tartozom, az a feleségem, aki tartotta bennem a lelket akkor is, amikor a kiadók sorra visszautasítottak mindenféle indokkal. Így az első kötetet először közösségi finanszírozással adtuk ki angol nyelven. Akkora sikere volt, hogy az itthoni nagyobb kiadók is felfigyeltek rá. Az új, magyar nyelvű kiadás már a Kolibri Kiadónál zajlott. Valószínűleg az Eszes Róka-sorozatot befejezem a harmadik kötettel, de valami regényszerűn már elkezdtem törni a fejem, szóval az írást nem hagyom abba…

gyerekkönyv, univerzum, fényEgy könyves blogger így írt Robi könyvéről:

„Farkas Róbert rajzai nekem nagyon bejöttek (és nem csak a rókák miatt), hanem önmagukban is. Az illusztrációk jól illenek a történethez, a felnőtteknek szóló lábjegyzetek a Higgs-bozontól kezdve a Theia ősbolygón át sok érdekességet mesélnek nekünk, felnőtteknek. A gyerekeknek íródott Róka papa és a kis Róka közötti párbeszéd kedves, és pont annyira egyszerű, de közben mégis érdekes, hogy leköti a legkisebbeket, de közben a felnőttek sem unják el magukat. Ráadásul a történetből érezni, hogy szívvel és lélekkel mesélték el, és ez nem is csoda, hiszen Farkas Róbertet kislánya inspirálta a könyv megírásában. Várjuk a másodikat!”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top