Szabadidő

Időjárás: 10 fokkal van hidegebb a sokévi átlagnál

Bizonyos helyeken akár 10 fokkal is hidegebb van, mint az ilyenkor szokásos hőmérséklet, ráadásul az ország nagy részét beborító hó fokozza a lehűlést.

A sokéves átlagnál lényegesen hidegebb van, helyenként több mint 10 Celsius-fokkal alacsonyabbak a most mért és a következő napokban várható nappali legmagasabb és az éjszakai legalacsonyabb hőmérsékleti értékek – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A sokévi átlag – harminc évet átfogó, 1981–2010 közötti időszak – szerint februárban országosan a havi átlagos minimum mínusz 2,9 fok, míg a havi átlagos maximumhőmérséklet plusz 4,8 fok.

Február utolsó napjaiban a napi minimumhőmérsékletek sokévi országos átlagban jellemzően mínusz 2 fok körül alakulnak. A nappali legmagasabb hőmérsékletek meghaladják a plusz 6 fokot.

A tartós hótakaró fokozta a lehűlést. A komoly mínuszok kialakulásához ez a jelenlegi időjárási helyzetben is hozzájárul a hóval borított helyeken.

A rendkívüli hideg miatt szombat déltől „vörös kód” riasztást léptetett életbe. Extrém hideg esetén a bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk hajléktalan embereknek, amennyiben a diszpécserszolgálat azt jelzi, hogy a hajléktalanokat ellátó rendszer az adott szükségletű hajléktalant nem tudja fogadni.

Legutóbb országosan komoly hideghullám 2017. január 5-11. között alakult ki. Akkor az átlagos minimumhőmérséklet mínusz 12,4, míg az átlagos maximum mínusz 3,7 fok volt a hét nap során. Akkor harmincéves hidegrekordok dőltek meg. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 28,1 fok volt, amit Tésán mértek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top