Szabadidő

Kínában kicenzúrázták az N betűt

Több kifejezés mellett az N betűt is tiltólistára tették a kínai internetes cenzorok, miután a közösségi médiában a betű használatával kezdtek el véleményt mondani a felhasználók az elnök hivatali idejére vonatkozó korlátozás eltörléséről.

A kínaiak a közösségi oldalakon bírálták az elnök hivatali idejére vonatkozó korlátozás eltörlésének tervét, amit a kínai internetes cenzorok nem nézhettek tétlenül.

„Olyanok leszünk, mint Észak-Korea” – írta egy felhasználó a Twitter kínai megfelelőjén, a Vejpón vasárnap este. Észak-Koreát 1948-as létrejötte óta az országalapító Kim Ir Szen leszármazottai vezetik. „A szomszédunk példáját követjük” – tette hozzá egy másik internetező is.

A kínai propagandagépezet azonnal ellentámadásba lendült. A megjegyzéseket törölték, ráadásul az oldal keresőjében blokkolták „a hivatali idő korlátozása” kifejezést, de tiltólistára került „a történelem vasfoga”, „uralkodóm”,  „szép új világ”, „Állatfarm”, „1984”, „nem értek egyet”, „halhatatlanság”, „rabszolgaság”, „személyi kultusz” kifejezés és az N betű is – írja a China Digital Times

Sokak szerint azért, mert az N határozatlan számot vagy akár végtelenséget jelent Kínában, hasonlóan az egyenletekben használt x-hez. Az N betű tiltása mindössze egy napig tartott, kedd reggelre már tudták használni azt a felhasználók.

A Kínai Kommunista Párt (KKP) azt tervezi, hogy törli az alkotmányból a kínai államfő hivatali idejére vonatkozó korlátozást, amely szerint ugyanaz a személy legfeljebb kétszer öt évig viselheti ezt a tisztséget. Hszi Csin-ping jelenlegi államfő 2013 óta áll az ázsiai ország élén, és a kínai parlament márciusban minden bizonnyal újabb öt évre megválasztja majd.

Ha az ülésszak alatt a többnyire jelképes szereppel rendelkező népi kongresszus áldását adja a KKP terveire, Hszi akár élete végéig is államfő maradhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top