Szabadidő

Marad a kora nyárias meleg, de hétfőn jönnek a zivatarok

A heves esőzések miatt figyelmeztetést adtak ki több megyére is.

Európa nyugati és középső részének időjárását anticiklon alakítja. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés a felhő, sokat süt a nap, csapadékról nem érkezik jelentés, vagy csak elvétve. Az anticiklon peremén gyenge hidegfront vonul, ami vasárnap estig a Kárpát-medence időjárására is hatással lesz: a mögötte érkező hideg légtömeg csak részben szivárog be a Kárpát-medencébe, de az emelő hatása miatt megnő a záporok, zivatarok esélye – derült ki az Országos Meteorológia Szolgálat előrejelzéséből.

Szombaton még egész nap derült, száraz idő lesz, vasárnap viszont a fátyolfelhők mellett már több gomolyfelhő képződhet, amelyekből az ország északkeleti harmadán és az Alpokalján néhol zápor, zivatar is kialakulhat. A déli, délnyugati szél vasárnap északnyugatira, nyugatira fordul, és időnként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet szeszélyes területi eloszlásban többnyire 4 és 10 fok között alakul, de a fagyzugos helyeken 1, 3 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 22 és 27 fok között valószínű.

Az igazi esős idő hétfőn jön el: ezen a napon eleinte napos idő lesz, de a déli óráktól erőteljes a gomolyfelhő-képződés, és zápor, zivatar is várható az ország egész területén. Az Országos Meteorológiai Szolgálat négy megyére adott ki elsőfokú veszélyjelzést a heves zivatarok miatt: Pest, Fejér, Komárom-Esztergom és Nógrád megyére. Szélerősödés főként zivatarban lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 28 fok között valószínű.

Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top