Szabadidő

Rohan az idő: a mai fiatalok már ezt sem tudják

A digitális eszközök elterjedése furcsa jelenséget idézett elő, legalábbis a brit tanárok észrevételei szerint.

Modernizálódó világunkban ma már egyre többször fordul elő, hogy a „digitális bennszülöttek”, vagyis azok a fiatalok, akik már úgy nőttek fel, hogy természetesnek vették például az internet vagy akár az okostelefonok létezését, nem feltétlenül boldogulnak a régi, analóg világból még megmaradt eszközökkel. Például, nem biztos, hogy a mai tizen-huszonévesek első nekifutásra fel tudnának adni a postán egy levelet, mert nem tudják, hogyan kell a borítékot megcímezni

A brit tanárokat tömörítő Association of School and College Leaders (ASCL) nevű szervezet szerint a mai diákok már nem tudják leolvasni az időt az analóg órákról az osztálytermek falán, ezért javaslatot tettek ezek lecserélésére.

Malcolm Trobe, az ASCL egyik vezetője szerint a fiatalok sokkal inkább a digitális órákhoz szoktak hozzá, a számítógépek és mobiltelefonok miatt. Az óráknak például az érettségi és egyéb vizsgák során van jelentősége, amikor megmondják, hogy mennyi idő áll a diákok rendelkezésére a feladatok elvégzéshez.

„A felnőttek számára teljesen természetesnek tűnik a hagyományos, analóg órák értelmezése – mondta Trobe a BBC-nek nyilatkozva. – A fiatalabbak számára viszont már sokkal könnyebb a digitális órák használata, ha pedig vizsgáznak vagy dolgozatot írnak, és a kérdések miatt szükségük van a megfelelő időzítésre, a digitális órákkal kisebb az esélye, hogy hibázzanak.”

Trobe szerint ha például egy diáknak 15 perce van megválaszolni egy kérdést, könnyebben fejben tudja tartani az időt, ha digitális formátumban látja, mivel egyébként is ilyen órákat lát mindenhol.

Bár egyelőre nincs hivatalos rendelkezés arra nézve, hogy az összes analóg órát lecseréljék, több brit tanár írt ezzel kapcsolatos posztokat a közösségi oldalakon. Egyikük szerint azonban több helyen azért lógnak ma is analóg órák a falon, mert bár korábban felszereltek digitális időmérőket, de azok elromlottak, ezért kellett visszatérni a „hagyományos változathoz”.

A szóban forgó tanár szerint egyébként a diákok többségének (még) nem okoz gondot az analóg órák értelmezése, de hozzátette, hogy vannak olyanok, akiket ez hátráltathat a feladatok megoldásában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top