Szabadidő

Akár 1 milliót is kereshet egy szakács a Balatonnál

Akkora a munkaerőhiány a Balatonnál, hogy már egymillió forint feletti fizetéseket ajánlanak a szakácsoknak, akiknek szállást is biztosítanak. A pincérek sem keresnek rosszul.

Úgy kellene a munkaerő a Balatonra, mint a só a fokhagymás lángosra. A tó körüli vendéglátóipari vállalkozások 80 százaléka küzd az emberhiánnyal – derül ki a Népszava cikkéből. A Balaton partján a legtöbb bolt, étterem, kávézó és büfé kinyitott, már ahol volt munkaerő.

A meghirdetett állásokra – pultos, felszolgáló, szakács, takarító – annak ellenére nincs jelentkező, hogy a legtöbb hazai hirdetési portálon fent vannak a vállalkozók álláshirdetései. Sokan a családtagokból kénytelenek személyzetet szervezni, hogy fusson az üzlet nyáron, míg vannak olyanok, akik a hétfői szünnap mellett döntöttek a kevés alkalmazott miatt.

A nagyobb Balaton parti éttermek 800 ezer-1,2 millió forintos havi fizetést, plusz szállást és ellátást kínálnak a szakácsoknak, míg a szakképzett pincérek 500-700 forintot is megkereshetnek.

„Nemrégiben jött egy szakács a Petőfi sétányra. Bement vagy öt helyre, s megkérdezte, mennyiért alkalmaznák. Hétszázezerről indult a licit, végül 1,1 millióért szegődött el…” – mesélte egy siófoki vendéglős a Népszavának.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top