Szabadidő

Nem működik az óbudai légtisztító mohafal

Rosszul tervezték meg az öntözőberendezést, így kiszáradt a mohafalon az összes moha.

Tavaly ilyenkor mi is beszámoltunk róla, hogy az óbudai önkormányzat légtisztító mohafalat állított fel a Kolosy térnél. Mint írtuk, a német fejlesztésű, Citytree névre keresztelt szerkezet lényege, hogy mohakazettákkal javítja a városi levegő minőségét, miközben a moha vízellátása teljesen automatizált, ráadásul saját esővíztartály is van benne a szárazabb időszakokra. A 275 városi fa légszűrő és -tisztítóképességével rendelkező légtisztító eszköz áramellátását napelemekkel oldották meg.

Fotó: Kovács Attila, MTI

A baj csak az, hogy a Citytree nem működik, a moha pedig már réges-régen kiszáradt és megbarnult rajta. A 444.hu azt írja, egész egyszerűen rosszul tervezték meg a belső öntözőberendezést, így a víz nem tudott eljutni a csöveken keresztül a moháig. Ezt a hírportál értesülései szerint már az őszi telepítés után pár héttel észrevették, és külső öntözéssel próbáltak meg javítani a helyzeten, de hiába, a moha így is elpusztult.

Az üzemeltető német cég a hírek szerint inkább elfogadta, hogy a nagyjából egymillió forintos első havi bérleti díj kifizetése után ne fizessen többet az óbudai önkormányzat, mint hogy javítsa a hibát, és újratelepítse a mohát, ezért felbontották a bérleti szerződést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top