Szabadidő

Klein Dávid ismét nekivág egy nyolcezres hegycsúcsnak

Ő is csatlakozott Suhajda Szilárd Gasherbrum-expedíciójához.

Klein Dávid is csatlakozott Suhajda Szilárd hegymászóhoz, aki június 7-én indult el Budapestről, hogy két nyolcezres csúcsot másszon meg a Kalifa Himalája Expedíció 2018 – Gasherbrum I és II keretében – közölték az expedíció szervezői kedden.

Mint írták, Klein Dávid, aki a viharos időjárás miatt meghiúsult Sisapangma-expedíció után Nepálban maradt, az utóbbi napokban már a környező hegyekben edzette magát. Fizikailag és mentálisan egyaránt készült az új megmérettetésre, hiszen ő is elhatározta, hogy a nyári szezonban feljut a Hidden Peak (Gasherbrum I) csúcsára. Klein Dávid a Gasherbrum II-t 2003-ban már megmászta oxigénpalack használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül.

A 8080 méteres Hidden Peak és a 8035 méteres Gasherbrum II a világ 11. és 13. legmagasabb csúcsa. Bár mindkettőt mászták már meg magyarok, még nem sikerült magyar hegymászónak egyetlen expedíció keretében elérnie mind a két csúcsot. Mivel a Gasherbrum I és II alaptábora és egyes tábora is azonos, Suhajda Szilárd elsődleges terve, hogy a Hidden Peak megmászása után nem a közös alaptáborig, csupán az egyes táborig ereszkedik, innen folytatva a mászást a Gasherbrum II csúcsa felé.

A két sportoló Iszlámábádban találkozott, onnan már együtt indultak tovább repülővel Skardu felé, ahol többek között mászóengedélyeiket is kiváltották. Kedden a tervek szerint haladva érték el Askole falut terepjáróval, innen holnap indulnak tovább gyalog. Ezzel kezdetét veszi a Gasherbrum alaptábori trekking. Az alaptábort várhatóan június 19-én érik majd el.

A hegymászóknak pluszerőt adott a találkozás, hiszen összeszokott mászótársakként nagy előnyt jelent nekik, hogy újra segíthetik egymást a hegyen.

Suhajda Szilárd és Klein Dávid. Fotó: Mohai Balázs, MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top