Szabadidő

Megtalálták Európa legidősebb fáját

A szakemberek becslése szerint legalább 1230 éves az dél-olasz Pollino Nemzeti Parkban megtalált példány.

Nem volt egyszerű dolguk a Toszkán Egyetem kutatóinak, amikor meg kellett állapítaniuk a Pollino Nemzeti Park lankáin megtalált Heldreich-fenyő pontos életkorát. A fák korát ugyanis általában a törzsükben található évgyűrűk mutatják, ez a fenyő azonban annyira idősnek bizonyult, hogy a törzs belsejének egy 20 cm-es rétege szinte már porhanyós állagú volt. Így csak a gyökéren, illetve a környező talajban elvégzett munkálatuk után sikerült megállapítaniuk a fenyő matuzsálemi, minimum 1230 éves életkorát.

Ennek fényében elképesztő, hogy a fa még mindig él, sőt a szakemberek még további néhány évszázadot is jósolnak neki. A fenyő sikeres túlélésében valószínűleg a kedvező talaj és lejtős, védett hely is közrejátszott, mert megóvta a nagy viharoktól és a tűzvészektől. A Heldreich-fenyők között nem ritkák az 500-600 éves példányok sem, ennyire idős fát azonban még soha nem találtak Európában. Csak Görögországban akad egy hasonlóan matuzsálemi, 1075 éves fenyő, amelyik már megközelíti olasz párja életkorát.

(Forrás: Odditycentral)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top