Utazás

Öt magával ragadó toszkán úti cél

Napsütés, olajfák, romantikus tájak és ínycsiklandó ételek: ez Toscana, Olaszország egyik legcsodálatosabb vidéke, amelyet nemcsak nyáron érdemes meglátogatni. Számtalan szebbnél szebb város és falucska várja a látogatókat, tengerillatú utcákkal, piacokkal és a vidék legendás ízeivel. Íme öt csodálatos úti cél Marton Adrienntől, aki a LifeTV Édes élet Toszkánában című műsorában barangolta be a nagy múltú vidéket.

Viareggio – a vibráló tengerparti város 

Viareggio az olasz Riviérán elterülő tengerparti város, pálmafás sétányaival és a tenger közelségével elbűvöli az odalátogatókat. Különleges hangulat, zsibongó élet jellemzi a települést, a part menti kikötőkben jachtok sorakoznak, a turisták pedig számtalan üzlet kínálatából választhatnak. A Firenzétől egy órányira található városban sokan élnek halászatból, ami meghatározza a helyi piacok kínálatát. A történelmi helyszínek tovább emelik a nyugati Riviéra legfelkapottabb helyének fényét.

Livorno – a tenger piaca

Az olasz csizma bal oldalán fekvő kikötőváros sajátos hangulattal és érdekes történelmi múlttal rendelkezik. Nem sokkal Pisa alatt helyezkedik el, és az évszázadok során előfordult, hogy el is bitorolta Pisától a vezető szerepet a tengeri kereskedelemben. Ez volt az alapja a két város évszázados ellenségeskedésének. Livorno arról is híres, hogy itt található Olaszország második legnagyobb fedett piaca, amely bővelkedik a tengeri finomságokban, és jellegzetes hangulata, ízei, illatai azonnal magával ragadják a látogatókat, ráadásul a közvetlen eladók bármikor szívesen mesélnek a helyi érdekességekről, munkájukról.  

San Gimignano a kereskedelmi és építészeti központ

San Gimignano kereskedelmi központ volt, méghozzá a Rómát és Canterburyt összekötő út mentén. Ebből az itt lakóknak rengeteg pénze származott, amit leginkább az építészetre fordítottak. A középkori hangulatú városban ötvennél is több tornyot építettek, és számtalan érdekes üzlet nyílik a város rusztikus utcáiról, amelyek bővelkednek a toszkán jellegzetességekben, mint a hamisíthatatlan olasz kézműves bőráruk, parfümök és a világhírű olasz fagylalt.

Carrara és Colonnata – ékszerdobozok az Alpok tövében

A carrarai bánya a világ leghíresebb és legrégebbi márványlelőhelye, ezen a területen rendkívül jó minőségű és ritka anyagok találhatók. Az Alpok közelsége, a táj festői szépsége már több filmet is megihletett. A közelben fekvő Colonnata sikátoros, zegzugos hangulata is magával ragadó. Colonnata a helyi különlegesség, a lardo, más néven a zsíros szalonna hazája. A borókával, rozmaringgal tálalt előétel Michelangelo kedvence volt.

Bolgheri – a Zwack család egyik otthona

A csupán 27 hivatalos lakóból álló olasz falucska igazán különleges ékköve Toscanának. Ha nincs tele turistákkal, itt igazi nyugalomra lelhetnek a látogatók. Egyik oldalról a tenger határolja, a másik irányban pedig a mesés erdőkben és hegyekben lehet gyönyörködni. A faluban magyar vonatkozás is felfedezhető, hiszen a Zwack gyerekek itt nőttek fel, és a Zwack család tulajdonában lévő kávézóban a családi képeik is megleshetők. További érdekesség, hogy a világ legdrágább borai közül több is Bolgheri borászataiból kerül ki, nem érdemes kihagyni a szuper toszkán fajtákat. A város környékén lévő olajfaültetvények csodáit pedig mindenképpen látni kell.  

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top