Szabadidő

Baglyokat lopnak inkább a bűnbandák, mert fogyóban a készpénz

Alaposan feladja a leckét a bűnözői csoportoknak a készpénzforgalom visszaszorulása. Egyes tolvajbandák már bagoly- és sólyomlopásokkal tartják fent magukat.

A készpénzforgalom világszintű visszaszorulása nem várt következménnyel járt, felpörgött ugyanis az illegális állatpiac, ahol a legtöbb jószág lopott. Az élen a baglyok, sólymok és egyéb vadászmadarak állnak, amelyekért akár 75 ezer dollárt is megadnak az arab sejkek, akik státusszimbólumként tekintenek rájuk.

A BBC megállapítása szerint ezek az értékes, védett és különleges állatok váltak a bűnbandák készpénz-helyettesítőivé, miután világszerte kezd visszaszorulni a készpénzhasználat. A jelenséget megerősítik a brit ragadozómadár-tartók visszajelzései is, akik szerint az utóbbi években növekszik a tőlük eltulajdonított baglyok és egyéb madarak száma. 

De nemcsak ragadozómadarakra kaptak rá a bandák, hanem például az üvegangolnára is, amelyből becslések szerint évente 100 millió tonnát csempésznek Kínából az unióba.

A trend vélhetően csak erősödni fog a készpénzforgalom visszaszorulásával, és várható az is, hogy a bűnözői csoportok újabb és újabb lehetőségek után néznek majd. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top