Szabadidő

Megkapják pénzüket a becsődölt Malév hoppon maradt utasai

Visszakapják befizetéseiket azok az utasok, akik a Malév 2012-es csődje miatt nem tudtak részt venni az utazási irodákon keresztül leszervezett utazásaikon.

Az utasokra nézve kedvező döntést hozott az amszterdami bíróság a Malév csődje miatt indult kártérítési ügyben: visszakapják a befizetett, de le nem utazott repülőjegyek árának 72 százalékát azok, akik utazási irodán keresztül foglaltak repülőjegyet.

A Napi azt írja, a Malév csődje után a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) zárolt több millió dollárt a Malév számlájáról, ebből szabadítanak most fel 11,4 milliót, mert a légitársaság 2012-es csődje előtt ilyen nagyságrendű összeget fizettek be az utasok az utazási irodákon keresztül.

A Malév Boeing 737-700 típusú repülőgépét vontatják be a légitársaság egyik működő leányvállalata, a műszaki karbantartási szolgáltatásokat nyújtó Aeroplex hangárjába a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A légitársaság 66 évnyi, csaknem folyamatos működés után, 2012. február 3-án leállt – MTI Fotó: Mohai Balázs

A per azért indult, mert az Európai Utazási Irodák és Túraszervezők Szövetsége (ECTAA) 2015-ben 184 utazási iroda nevében beperelte az IATA-t hogy fizesse vissza a náluk levő, igen jelentős összeget. A tárgyalás azért húzódott évekig, mert a Malév egyik hitelezője, az orosz Vnyesekonombank (VEB) is szerette volna ezt a pénzt, de az amszterdami bírák nem tartották jogosnak az igényt.

Hogy pontosan hány utast érinthet a kártérítés, arra egyelőre nincs adat, az azonban bizonyos, hogy pénzhez csak azok juthatnak, akik utazási irodán keresztül vettek repülőjegyet. Azok, akik interneten vásárolták meg a jegyüket, vélhetően nem kaphatják vissza pénzüket – írja a Napi.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top