Szabadidő

Ma a Szigeten: a legjobb dolog, ami a nagyszínpaddal történhet

Úgy hívják, hogy Gorillaz. Plusz: egy nagy szakállú amerikai csirkefogó és a Sziget Comedy házigazdája, akit kivágtak a Teletubbies-ból.

Napi ajánlónkban kínálunk egy nagy és egy ínyencfalatot, hazai ízeket, kuriózumokat, ellenállhatatlan junkfoodot, egyszeri eseményeket és egész héten ismétlődő programokat, valamint ellátunk hamuban sült pogácsával, és nosztalgiázunk is egy kicsit.

A nap nagy neve

Gorillaz (Nagyszínpad, 21.20)

Lana Del Rey ide, Arctic Monkeys oda (Kendrick Lamarról a tegnapiak után ne is beszéljünk), a legjobb dolog, ami idén a Sziget nagyszínpadával történik, az a Gorillaz. Damon Albarn rajzfilmzenekara persze nem mai produktum (az alapító meg aztán pláne nem), de ha van élő példája annak, hogyan maradhat valami (valaki) még hosszú idő után is naprakész és mérvadó, az ez a koncert lesz.

Ne csak a legnagyobbat nézd

Seasick Steve (A38 színpad, 22.00)

Kevés jobb dolgot lehet elképzelni annál, amikor egy nyolcvan felé közelítő, nagy szakállú amerikai csirkefogó azt dünnyögi a direkt furcsán szóló gitárját kapirgálva, hogy ő egy nyári srác. A Seasick Steve-vel fedésben fellépő Gorillaz mondjuk pont ilyen, de valamennyit talán még úgy is elcsíphetsz az öregből a Sziget A38-színpadán, ha megvárod, hogy Albarnék befejezzék a zenélést.

A nap magyarja

Bëlga (VOLT színpad, 23.15)

Egy vicc, ami uszkve húsz éve nem bír elfáradni. És amúgy tök komoly dolog. Vagy valami olyasmi. Most őszintén, volt már valaki rossz Bëlga-koncerten? Ugye, hogy nem.

Elég a zenéből, keress valami mást

Halál Kávéház Budapest (Cöxpön Chill Garden Workshops, 14.00)

Nem kell semmi morbidra gondolni: szó sincs halálvárásról vagy bármi hasonlóról, ez egy baráti hangulatú beszélgetés az élet végességéről, és ezen keresztül annak értelméről. Hasonló rendezvényeket egyre többfelé tartanak világszerte, és ahogy a szervezők is utalnak rá, még senki nem halt bele a dologba. Az viszont nem kizárt, hogy lesz, aki kicsit jobban megszereti közben az életét.

Bármelyik nap megnézhetnéd, a mai pont megfelelő lesz

Sziget Comedy, a házigazda: Dave Thompson (Magic Mirror, 19.00)

Dave Thompson az i. e. 2. évezredben 24 éven át Jakbim egyiptomi fáraó udvari bolondja volt, mígnem egy illetlen vicc miatt kibelezték, és a krokodilok elé vetették. Később aztán Napóleonként, majd Dosztojevszkijként született újjá. Ha ennyi nem elég ahhoz, hogy meg akard nézni a Szigeten, hozzátesszük, hogy mostani életében ő alakította Tinky Winkyt a Teletubbiesban, de 70 epizód után megvált tőle a BBC, mert „elfogadhatatlan módon interpretálta a szerepet”. És ez most nem vicc.

A mai vendégek: az osztrák Alice Frick és az ír Paddy Lennox

Napi bűnös öröm

Shygys (Sláger FM színpad, 01.00)

„Legyen örök ez a szerelem” – szólt a dal 1999-ben, és a fiúk nem vicceltek: mára ugyan már csak hárman maradtak, de még mindig úgy lóbálják a karjukat, mintha nem lenne holnap.

2010-ben ezen a napon

Elköszön a közönségtől a Kispál és a Borz. Amikor Lovasi András az első szám után megkérdezi, hogy „ennyien elhittétek, hogy ez lesz a búcsúkoncert?”, még senki nem sejti (alighanem ő maga sem), hogy nem feltétlenül vicc ez, hiszen 2014 és 2016 között három orfűi életműkoncertre és pár határon túli főpróbára megint összeáll a banda – de azért a közel harmincszámos műsor végén a későbbi fejleményekkel együtt is elég nagy űr keletkezik a magyar könnyűzenében.

Jó tanácsunk mára

A bejárattal (vagy a nagyobbik, forgalmasabb bejárattal) átellenes oldalon mindig több a hely a sátrakban, de még a szabadtéri színpadoknál is kényelmesebben elférsz, ha nem állsz meg ott, ahova a tömeg nagyobb részével együtt megérkezel, hanem átmész a túlsó térfélre.

Egy szigetes anekdota minden apropó nélkül

Harmincas évei közepén járó, kigyúrt férfi a Radiohead 2006-os nagyszínpados fellépése alatt, a pódiumnak háttal, jobb kezében két doboz cigarettával és egy mobiltelefonnal, egy üvöltve végigbeszélgetett szép halk szám után, továbbra is emelt hangon: „Na, figyelj, örülök, hogy találkoztunk, én most bemegyek előre, hogy átérezzem a koncert jelentőségét!”

Részletes program a Sziget.hu-n.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top