Szabadidő

Ma a Szigeten: érkezik a fesztivál nagyasszonya

Lana Del Rey önmagában is elég erős érv az idei Sziget pénteki napja mellett, de azért ne feledkezzünk meg arról sem, hogy végre hétvége lesz a fesztiválon is. Ennek megfelelően még hajnali negyed négyre is van javaslatunk.

Napi ajánlónkban kínálunk egy nagy és egy ínyencfalatot, hazai ízeket, kuriózumokat, ellenállhatatlan junkfoodot, egyszeri eseményeket és egész héten ismétlődő programokat, valamint ellátunk hamuban sült pogácsával, és nosztalgiázunk is egy kicsit.

A nap nagy neve

Lana Del Rey (Nagyszínpad, 21.30)

A 2018-as Sziget nagyasszonya, akivel a fesztivál teljes történetéből sem sokan vehetik fel a versenyt világszintű népszerűség tekintetében – leszámítva mondjuk a népet tavalyelőtt boldogító Rihannát és a tavalyi Szigetet nyitó Pinket. Bár a jóval álmatagabbnak és popmércével elvontabbnak mondható Lana Del Reynek zeneileg egyikükhöz sincs sok köze, bízunk benne, hogy a koncertje pont olyan lesz, mint utóbbié, és még véletlenül sem olyan, mint előbbié egy évvel korábban (ezt már úgyis kipipálta Kendrick Lamar).

Ne csak a legnagyobbat nézd

Perturbator (A38 színpad, 03.15)

Ha fent tudsz maradni negyed négyig, a francia James Kent (nincs elírás, egy James Kent nevű franciáról beszélünk) egészen biztosan felébreszt szintetizátorzenéjével, ami olyan, mintha a nyolcvanas évek óta körülbelül semmi sem történt volna, leszámítva egy félbemaradt apokalipszist. A mondás alapvetően rémesen ostoba, de most áll: hajnal előtt a legnagyobb a sötétség.

A nap magyarja

30Y (VOLT színpad, 23.15)

A 30Y-t még azok is elismerik, akiket amúgy kiráz a hideg az alternatív rocktól. Lehet, hogy ez nem is alternatív rock? Halál mindegy, kevés jobb koncertzenekar van náluk itthon.

Elég a zenéből, keress valami mást

Valahol Európában (Cinema Hungary/TedxBudapest Salon, 12.00)

Harmadik napja megy már a csapatás meg a veretés, ideje kicsit megállni, ésszel élni, ilyenek. A moziban és a klasszikusokban pedig a 2018-as Szigeten is méltán lehet bízni.

Bármelyik nap megnézhetnéd, a mai pont megfelelő lesz

Wired Aerial Theatre: As the World Tipped (Nagy utcaszínház, 23.15)

Légi akrobatikába oltott katasztrófafilm trükkökkel, effektekkel, és még üzenete is van ökológiai krízishelyzetekről és egy küzdelmes, de szebb jövőről. Mi kell még?

Napi bűnös öröm

Brooklyn Bounce (Sláger FM színpad, 01.00)

Fogod a fejed, hogy milyen ócska zenéket hallgatnak ezek a mai fiatalok? Akkor idézzük fel, milyen volt, amikor te pörögtél be teljesen attól, hogy egy baltával metszett arcú és vonalzóval nyírt szakállú férfi mély hangon azt mondogatta valami tuccogásra meg egy két és fél hangból álló szintifutamra, hogy „progresszív támadás”. Há-há!

2015-ben ezen a napon

Koncertet ad a Szigeten a fesztivál addigi történetének legdrágább fellépője, Robbie Williams. Az énekes kis híján lemondja a bulit, amikor ferihegyi landolása után lefilmezik, majd azon problémázik, hogy nem tud helikopterrel érkezni a helyszínre, de végül azért csak kiáll a 75 ezres tömeg elé, és minden késés, illetve zokszó nélkül lenyomja a műsorát. Más kérdés, hogy a fogadtatás így is vegyes.

Jó tanácsunk mára

Ha valamelyik koncerten találkoztok a barátaiddal, beszéljetek meg előre egy tereptárgyhoz igazított fix találkahelyet. A buli előtti percekben egészen biztosan nem ti lesztek az egyetlenek, akik úgy akarják megtalálni egymást, hogy azt kiabálják a mobiltelefonjukba magasba tartott kézzel: „Itt állok a szalmakalapos mögött, és integetek!”

Egy szigetes anekdota minden apropó nélkül

„Hajnali ötkor csörgött anyám telefonja az egyik Sziget alatt, hogy csókolom, Papp Szabolcs vagyok a Supernem zenekarból, találtam ezt a mobilt tíz méterre egy ébreszthetetlen embertől, és tárcsáztam a telefonkönyvéből anyát. Zöld kockás mikrokord ing van a manuson piros farmergatyóval, szemüveges, ha az ön fia így néz ki, akkor beteszem a zsebébe a telót. Amúgy semmi baj, életben van. Anyám hálásan köszönte a hívást.” (egy névtelen fesztiválozó)

Részletes program a Sziget.hu-n.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top