Szabadidő

Tudtad? A Google akkor is kémkedik utánad, ha letiltottad!

Úgy tűnik, a Google nem igazán veszi komolyan, ha kikapcsoljuk a helymeghatározás funkciót. Van más módja is, hogy kémkedjen utánunk.

Az Associated Press amerikai hírügynökség nemrég megjelent cikkéből kiderült, hogy a Google bizonyos szolgáltatásai Android- és iOS-rendszereken keresztül továbbra is helyadatokat osztanak meg a felhasználókról, attól függetlenül, hogy kikapcsoltuk-e a helymeghatározást, vagy sem.

Egyes mobilalkalmazások egyszerűen működésképtelenek lennének, ha nem ismernék tartózkodási helyünket. Ott van például a Google Térkép navigációja. Hogy tudná lépésről lépésre megtervezni az útvonalat, ha azt sem tudja, hol vagyunk? A Google-alkalmazások azonban nem csak elérik valós idejű tartózkodásunkat, de a helyelőzményeket is tárolják, rögzítve minden lépésünket. 

Ha nem vagy boldog a ténytől, hogy a „Nagy Testvér” mindent lát, természetesen letilthatod a helyelőzményeket a Location History oldalon.

Ez elég egyszerű megoldásnak tűnik, az AP újságírója azonban felfigyelt egy különös dologra: Android készüléke napokkal később is folytatta a helyadatok gyűjtését a böngésző segítségével. Valahányszor megnézte az időjárást vagy keresett valamit a neten, a Google rögzítette és eltárolta a tartózkodási helyét.

Fotó: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images

A Google tagadja, hogy engedély nélkül megfigyelné a felhasználókat. A cég szóvivője a Futurismnak a következőket nyilatkozta:

A »Helyelőzmények« egy olyan Google-termék, amely alaphelyzetben be van kapcsolva az összes szolgáltatásunkban, ezt természetesen bármikor szerkeszthetik, törölhetik és kikapcsolhatják a felhasználók. Biztosak vagyunk benne, hogy minden ügyfelünk tudatában van annak, hogy néhány termékünknek – a beállítástól függetlenül – szüksége van helyadatokra a normális működéshez. Ilyen a Google keresője és útvonaltervezője is.

A WIRED egyik cikke szerint viszont túl bonyolult a web és alkalmazás beállítás ahhoz, hogy mindenki megtalálja és hozzáférjen. A Google nyomkövetés segítségével generált hirdetési bevételeit ismerve pedig nem nehéz arra a következtetésre jutni, hogy a vállalat pénzügyi okokból nem hajlandó foglalkozni a problémával, ami etikailag igencsak megkérdőjelezhető.

Forrás: Futurism

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top