Szabadidő

Hamarosan tényleg elfelejthetjük az óraátállítást

Egyre közelebb került az óraátállítás eltörlése: az Európai Bizottság elnöke azt ígéri, az emberek véleményének megfelelően hamarosan megszűnik a téli és nyári időszámítás az unióban.

Az emberek akaratának megfelelően meg kell szüntetni az évenként kétszeri óraátállítást, és át kell térni az állandó nyári időszámításra – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke pénteken a ZDF német országos közszolgálati televíziónak.

A politikus azt mondta: az a meggyőződése, hogy az Európai Unióban megszűnik a téli és a nyári időszámítás kettőssége.

Nincs értelme kikérni az emberek véleményét, ha nem vesszük figyelembe

– mondta Juncker.

Ezzel arra utalt, hogy a július elejétől augusztus közepéig tartott konzultáción 4,6 millióan fejezték ki véleményüket az óraátállításról, és 80 százalék a megszüntetése mellett foglalt állást.

A politikus most első lépésként a bizottságot igyekszik meggyőzni arról, hogy át kell térni az állandó nyári időszámításra, utána pedig az Európai Parlamentnek (EP) és a tagállamoknak kell lépniük az ügyben.

Az EP februárban kezdeményezte az óraátállítás felülvizsgálatát, és felkérte fel az EB-t, hogy értékelje az ügyet szabályozó irányelvet, és szükség esetén tegyen javaslatot a módosításra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top