Szabadidő

Kőtolvajláson kaptak egy olasz házaspárt Szardínián

Szardínián nagyon komolyan veszik a természeti kincsek fosztogatását, törvény tiltja, hogy a turisták homokot, köveket, védett tengeri fajokat vigyenek el a szigetekről, akik ennek ellenére folyamatosan próbálkoznak. Most egy olasz házaspár bukott le, akik köveket akartak kicsempészni.

Harminc kiló gondosan becsomagolt követ találtak az ülések közé rejtve egy olasz házaspár autójában Szardínián, akiket feljelentettek természeti kincsek fosztogatásáért. A rómaiak strandokról és a tengerfenékről „lopott” kövekkel akartak távozni a szigetről.

A homok-, kő- és kagylótolvajokat 3000 euróig terjedő bírsággal sújthatják, egy brit turistát augusztus elején 1000 euróra (326 ezer forint) bírságoltak meg, mert egy üvegben homokot akart hazavinni magával egy észak-szardíniai szigetről.

Az olbiai kikötőben, ahol a római házaspár is lebukott, két héten belül ez volt az ötödik eset, hogy szuvenírként elvitt homokot, követ vagy védett kagylót találtak hazatérő turistáknál.

 

A homoklopás látszólag ártalmatlan vagy csak csekély jelentőségű kihágás, ám potenciálisan “halálos csapást mérhet” a sziget partvidékének törékeny ökológiai rendszerére – hangsúlyozzák a hatóságok.

Csak Alghero repülőterén évente két mázsa homokot koboznak el az utasoktól.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top