Szabadidő

Sajátos módszerrel duplán húzza le a turistákat egy étterem a Halászbástyán

Bár a Halászbástyára való belépésért jegyet kell venni, egy étterem további pénzt kér azért, hogy a műemlék bizonyos részeire felmehessenek a turisták.

A Halászbástyára ma a turisták ezer forintos jeggyel léphetnek be, ennyiért azonban csak az épület bizonyos részeiről tekinthetik meg a budapesti panorámát – írja a hvg.hu. Az úgynevezett sarokbástyára ugyanis – ahonnan a legszebb a kilátás – csak akkor lehet felmenni, ha ezért a Halászbástya Étterem üzemeltetőinek további 840 forintot fizetnek. A céget egyszer már eltiltották ettől a gyakorlattól, de ügyeskedő „magyar” módszerrel kijátszották a szabályozást: a jegy mellé egy üdítő is jár, így már vendéglátó szolgáltatásnak minősül mindez.

Egy, a neve elhallgatását kérő turista az I. kerületi önkormányzat egyik képviselőjéhez fordult, hogy nézzen utána ennek. A hvg.hu szerkesztői megkérdezték az önkormányzat, illetve a Halászbástya Étterem üzemeltetőit is, hogyan lehetséges ez a fajta díjbeszedés közvagyon esetén.

A Halászbástya Budapest egyik legnépszerűbb turistacélpontja (Fotó: Tumblr)

A Budavári Önkormányzat jegyzőjétől megszerzett dokumentumokból kiderült, hogy a céget még márciusban hivatalosan felszólították, fejezze be az „illegális jegyárusítást”, igaz, akkor még közvetlenül a kilátóra való belépésre jogosított fel a külön vásárolható jegy. Az önkormányzati felszólítás után azonban maradt a külön fizetés, de ezért már egy üdítőt is kaphattak a turisták, mivel ez így már nem jegyárusításnak, hanem vendéglátó szolgáltatásnak minősül.

Külön érdekesség az ügyben, hogy a hvg.hu Budavári Önkormányzatnak címzett kérdései végül az étterem vezetőségénél kötöttek ki, miután olyan kérdésekkel kapcsolatban is válaszoltak a lapnak, amelyeket kizárólag az önkormányzathoz juttattak el. A hvg.hu megkérdezte az önkormányzattól, hogy ez hogyan történhetett, de cikkük megjelenéséig nem kaptak választ.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top