Szabadidő

Vak zeneszerzőnő, drogos anya és náci dívák a Szemrevaló filmfesztivál kínálatában

Tegnap kezdődött, és október 7-éig tart idén a budapesti Művész moziban a Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvénye, amely már hetedik alkalommal hozza el a német nyelvterület új filmjeinek legjavát Magyarországra, eredeti nyelven, magyar felirattal.

A Szemrevaló| Sehenswert filmfesztivál 5 tematikus blokkjában – Folyamatos múlt, Nő és férfi, Csak azért is, Kié a hatalom és Rövidfilmek – 17 filmet láthatnak a nézők. Számos film lányok, anyák, asszonyok sorsát ábrázolja vagy a nők helyzetével foglalkozik. Láthatunk átalakulófélben lévő tinilányt, vak zeneszerző géniuszt, szavazati jogért küzdő aktivistákat, drogos anyát, rendőrnőt, kétségbeesett színésznőt, a náci filmipar díváit és lakókocsit vezető csajt, keresztül Európán és Jane Birkint.

Szeptember 28-án a 20.30-kor a Csak Isten ítélhet (Nur Gott kann mich richten) című gengszterdrámában Ricky frissen szabadult a börtönből. Régi haverja azonnal rá akarja venni egy utolsó közös balhéra, amiben fontos szerepet kap Diana, a rendőrnő is. Aki esetleg lemaradna a pénteki vetítésről, október 2-án, kedden 20.15-kor pótolhatja.

Szeptember 29-én, szombaton érdemes szinte az egész napot a Művész moziban tölteni. 18 órakor vetítik a számos díjat nyert Mademoiselle Paradis című varázslatos erejű alkotást. A megtörtént eseményen alapuló filmben a 18 éves „Resi” Paradis-t csodagyerek zongoraművészként ismerik a XVIII. századi bécsi társasági életben. Resi már gyermekkorában megvakult és ismételt orvosi félrekezelések után becsvágyó szülei Franz Anton Mesmerre bízzák, aki heves vitákat vált ki új gyógyeljárásaival. Resi kezdi visszanyerni a látását, ám rémülten tapasztalja, hogy zenei virtuozitása ezzel egyidejűleg hanyatlásnak indul. Az ismétlésre vasárnap 18.30-kor kerül sor.

A Szemrevaló | Sehenswert fesztiválon 17 német, osztrák és svájci filmből válogathatnak a mozirajongók (Fotó: www.szemrevalofesztival.hu)

Szintén szombaton 18.30-kor (majd október 6-án ugyanekkor) egy másik teremben pereg majd a Hitler Hollywoodja című lebilincselően érdekes dokumentumfilm. Hitler uralma alatt kereken 1000 játékfilmet forgattak Németországban. A filmekkel a közönség álmait és érzéseit akarták kiszolgálni és egyúttal manipulálni. A film részletesen tárgyalja a náci álomgyár filmjeinek díváit és nőideálját is.

20.15-kor a Kékről álmodom (Blue My Mind) című film lesz műsoron, mely idén a Svájci Filmdíjon elnyerte a legjobb filmnek, a legjobb forgatókönyvnek és a legjobb női főszereplőnek járó elismerést is. A különleges látványvilágú, a coming-of-age, a dráma és a fantasy műfaját ötvöző filmben a 15 éves Mia sorsdöntő metamorfózis előtt áll, amely egész eddigi létét megkérdőjelezi. A vetítés után a fesztivál vendége az operatőr, Gabriel Lobos lesz, az ismételt vetítésre pedig október 4-én, kedden 18 órakor kerül sor.

Ezzel párhuzamosan egy másik teremben 20.30-tól az Anna Fucking Molnar című romantikus vígjátékban egy szeretetszomjas színésznő igyekszik kivívni helyét a színházi és filmes világban. Aki erről lemaradna, október 2-án, kedden 18 órakor pótolhatja.

Jelenet az Anna Fucking Molnar című romantikus vígjátékból (Fotó: www.szemrevalofesztival.hu)

Október 3-án 20.15-kor a Diagonale 2017-en közönségdíjat nyert A lehetséges világok legjobbika (Die beste aller Welten) Adrian Goiginger osztrák rendező saját gyerekkori élményein alapul – a hétéves Adrian és kábítószerfüggő anyja bensőséges kapcsolatáról szól. A vetítés után a rendező és a producer, Wolfgang Ritzberger lesz a filmfesztivál vendége. A filmet október 6-án, szombaton 18 órakor lehet újra megtekinteni.

Jelenet A lehetséges világok legjobbika című filmből (Fotó: www.szemrevalofesztival.hu)

Október 4-én 20 órakor látható a 303, ez a lendületes road movie, amelyben Jule lakókocsijával felveszi a stoppos Jant. Egész Nyugat-Európát átszelő útjuk során olyasmikről beszélgetnek bravúrosan megírt és előadott dialógusokban, hogy az ember természeténél fogva önző-e, hogy vajon boldogtalansághoz vezet-e a monogámia, vagy hogy magunk döntjük-e el, hogy kibe szeressünk bele – miközben ők ketten egyre közelebb kerülnek egymáshoz. A film után a főszereplővel, Anton Spiekerrel találkozhat a közönség. Az ismétlésre október 6-án, szombaton 20 órakor kerül sor. Ezzel párhuzamosan egy másik teremben 20.30-tól a tavalyi Svájci Filmdíjon a legjobb forgatókönyv, a legjobb színésznő és a legjobb mellékszereplő díját is elnyert A nőkért a svájci nők szavazati jogáért indított mozgalom alakulását mutatja be. (A filmből október 7-én, vasárnap 18 órakor ismét lesz egy vetítés.)

Idén először – október 3-án 20.45-kor és október 5-én 18.30-kor – egy svájci rövidfilm-válogatás is gazdagítja a programot. A rövidfilmek legnagyobb neve A nő és a gyorsvonata főszereplője a 60-as, 70-es évek legendás francia színész- és énekesnője, az immár 71 éves Jane Birkin.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top