Szabadidő

A kormány mellett a rendőrség is tudni fogja, mikor, hol és kivel mész szállodába

Egy friss törvényjavaslat szerint a jövőben egy központi adatbázisban rögzítenék a magyarországi szálláshelyeken vendégéjszakát eltöltő kuncsaftok adatait, amelyekhez nemcsak a KSH férhet hozzá, hanem a kormány és a rendőrség is.

Egy olyan törvényjavaslatról „tárgyal” hamarosan a parlament, amely létrehozza a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központot, amely látszólag az idegenforgalmi cégek, szállodák adminisztratív terheit hivatott csökkenteni, ám emellett rendőrségi célokat is szolgál. A szállásadóknak eddig is kellett jelentést küldeni a KSH-nak és az önkormányzatoknak a vendégeikről papíralapon.

A Boscolo Budapest Hotel recepciója a New York Palota épületében 2014. október 29-én. 1894 októberében nyitotta meg kapuit a budapesti New York Palota, amelyben a 2006-os felújítás óta a Boscolo-csoport luxusszállodája és a New York Kávéház üzemel – MTI Fotó: Mohai Balázs

Az új rendszert várhatóan a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) üzemelteti majd, az általuk adott szoftverek segítségével kell a szálláshely-szolgáltatóknak a törvény által előírt adatokat egy meg nem nevezett tárhelyre feltölteniük. A törvényjavaslat szerint a rendszerben tárolnák a szállást igénybe vevő valamennyi ügyfél nevét, születési idejét és úti okmányának adatait, valamint a tervezett tartózkodás idejét. A szállodákba való bejelentkezéskor jelenleg is ezen adatokat kérik a szolgáltatók, a változás csupán annyi, hogy ezt egy központi tárhelyen is rögzítik.

Az adatokhoz nemcsak a NAV vagy az önkormányzatok férhetnek hozzá, hanem a kormány mellett a rendőrség is.

Zoom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top