Szabadidő

Szamosi Zsófia nyerte a legjobb színésznőnek járó díjat Kairóban

Folytatódik az Egy nap című film diadalmenete.

Szamosi Zsófia kapta az Egy nap című filmben nyújtott alakításáért a legjobb színésznőnek járó díjat az idei, 40. Kairói Nemzetközi Filmfesztiválon. A Kairói Nemzetközi Filmfesztivál az egyetlen „A”-kategóriás fesztivál Afrikában, a kontinens legfontosabb filmes seregszemléje.

Szamosi Zsófia az Egy nap című filmben (Kallos Bea/MTI)

Szilágyi Zsófia Egy nap című filmjét itthon már közel 20.000 néző látta, a hazai mozikban továbbra is a látható a nemzetközi filmfesztiválokon sorra fontos díjakat elnyerő alkotás. A film öt másik filmmel együtt szerepel a legjobb elsőfilmeseket elismerő Európai Filmdíj FIPRESCI jelöltjei között is, melyekből az EFA több mint 3500 fős tagsága választja ki idén decemberben a győztest. Az Európai Filmakadémia (EFA) rangos elismerését minden évben egy fiatal rendező veheti át első nagyjátékfilmjéért, a díjkiosztó gála december 15-én lesz Sevillában.

A filmet májusban mutatták be a cannes-i filmfesztivál Kritikusok Hetén, ahol a magyar alkotás elnyerte a nemzetközi filmkritikusok szövetségétől (FIPRESCI) a legjobb első film díját. Szamosi Zsófit ezután a kassai Art Filmfesztiválon a legjobb színésznőt illető Kék Angyal-díjjal tüntették ki, majd a szarajevói filmfesztiválon is a legjobb színésznő díjával jutalmazták. A film diadalmenete a luxemburgi CinEast filmfesztiválon folytatódott, ahol magyar film első ízben nyerte el a nagydíjat.

Szilágyi Zsófia a Filmalap Inkubátor Programjában készítette el Egy nap című filmjét egy háromgyerekes nő percekre beosztott idejéről. A film főhőse egy háromgyerekes anya, a cselekmény nagy része a hétköznapok rutinjára épül, a háttérben a házasság válsága húzódik. A dráma a „halasztásra ítélt pillanatokból” bontakozik ki.

Vertigo Média Kft.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top