Szabadidő

Az orvosok szerint be kellene tiltani a szilveszteri tűzijátékozást és petárdázást

Méghozzá az egészségünk miatt.

Be kellene tiltani az orvosok szerint a szilveszteri petárdázást és tűzijátékozást, mindkettő kifejezetten negatív hatással lehet ugyanis az egészségünkre – írja az MTI.

Német tüdőszakorvosok szerint újév napján a levegő finompor-terheltsége egész évben nem tapasztalható csúcsértéket ér el a tűzijátékozás és a petárdázás miatt. A rakéták által kilökött finom por mennyisége a közúti közlekedés okozta teljes évi mennyiség egyötödének felel meg. 

A szennyezett levegő ingerli a légutakat. Ez különösen a kisgyerekeket, az időseket és a krónikus betegségekben, elsősorban a tüdő- és a szív- és érrendszer betegségeiben szenvedőket érinti. A Német Pulmonológiai és Tüdőgyógyászati Társaság (DGP) felhívása szerint emiatt csökkenteni kellene a petárdák és tűzijátékok használatát, vagy teljesen le kellene mondani róluk.

A német környezetvédelmi hatóság szerint a németek szilveszter éjjelén 5000 tonna finom port juttatnak a levegőbe a tűzijátékokkal. 

Ez szélsőségesen magas értékeket jelent, melyet a legtöbb város nem ér el az év egyetlen más napján sem

– mondta Holger Schulz, a müncheni Helmholtz Központ munkatársa. 

A Németországban érvényes törvények szerint a finom por (PM10) napi középértéke minden mérőállomáson legfeljebb 50 mikrogramm per köbméter lehet. 2018-ban január elsején 32 németországi állomáson ennek többszörösét mérték. Különösen magasak voltak az értékek Lipcsében (1860 mikrogramm per köbméter), Münchenben és Nürnbergben (mindkét városban több mint 1000 mikrogramm per köbméter).

Az elsősorban az időjárási körülményektől függ, milyen gyorsan csillapodik a szilveszteri tűzijáték után a finompor-terheltség. Szélcsendes időben a szennyezett levegő több napon át a régióban maradhat, és felhalmozódik a légkör alsóbb rétegeiben – áll a német pulmonológusok közleményében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top