Szabadidő

1,5 millió eurót kaptak, hogy elfeledett nők munkáit kutassák fel

Komoly uniós támogatást kapott egy kutatócsoport, hogy évszázadokkal ezelőtt élt nők naplóit, leveleit tárják fel.

Az Universitat Autonoma de Barcelona kutatója, Carme Font Paz fogja vezetni azt a kutatócsoportot, amely 1500 és 1780 között alkotó nők írásait keresi majd. A munkára 1,5 millió eurót kaptak az Európai Unió kutatási forrásalapjából – írja a 444. A kutatók olyan nők írásaira kíváncsiak, akik a korai modernitás évszázadaiban alkottak, de az utókor elfejtette őket, sejthetően csak azért, mert nők.

Mary Shelley, a Frankenstein írója Richard Rothwell festményén (forrás: National Portrait Gallery)

A könyvtárakban, levéltárakban, archívumokban kutakodó csapat olyan naplókat, leveleket és más dokumentumokat akar felszínre hozni, amelyeken keresztül jobban megértjük az évszázadokkal ezelőtti világ mindennapjait és a nők szerepét különböző időszakokban és kultúrákban. A kutatók azt a vélekedést akarják megcáfolni, hogy a nők passzív megfigyelői voltak csak ezeknek a koroknak és a férfiak által formált világnak.

A Nők Láthatatlan Tintája névre keresztelt kutatási program jövőre indul. A kutatók éveken át fogják látogatni Európa városait, ahol elfelejtett szöveghelyek felbukkanására látnak esélyt. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top