Szabadidő

A jövő autója nemcsak gurul, de lépeget is

Mintha csak egy sci-fiből vagy videójátékból került volna elő egy koncepcióautó, amely a jövő ideális mentőautója lehet, de teljesen átértelmezheti a terepjárókkal kapcsolatos gondolkodást is.

Nemrég kezdődött Las Vegasban a világ legnagyobb szórakoztatóelektronikai szakvására, a Consumer Electronics Show, vagyis a CES 2019. A minden év elején megrendezett expón az informatikai és digitális világ színe-java megjelenik, hogy legújabb fejlesztéseiket bemutassák a sajtónak és természetesen az érdeklődő közönségnek.

Az elmúlt években az autógyártók is egyre-másra jelentek meg a CES-en, mivel az elektromos és önvezető autóknak köszönhetően már ők is erősen érdekeltek a digitális megoldások népszerűsítése terén.

A Hyundai Elevate a nagyvárosok lakóinak életét is megkönnyíthetné (Fotó: Hyundai)

Idén sem volt ez másképp, olyannyira, hogy a dél-koreai Hyundai is a CES-t választotta legújabb, Project Elevate nevű koncepcióautójának bemutatására – igaz, egyelőre csak fotómontázsok, illetve az alábbi videó formájában létezik, de a benne rejlő lehetőségek láttán nem csodálkoznánk, ha előbb-utóbb legyártanának legalább egy prototípust.

A Project Elevate különlegessége, hogy a kerekekhez tartozó felfüggesztést változatosan lehet mozgatni, így a hagyományos közlekedési mód mellett más mozgásformákra is képes, amelyek segítségével a legnehezebb tereppel is könnyedén meg tud birkózni. Három üzemmódban működik, ebből az első az úgynevezett passzív felfüggesztési mód, amely gyakorlatilag a hétköznapi autók mozgását jelenti.

Ennél jóval izgalmasabb az aktív felfüggesztési mód, amikor a négy kerék egymástól függetlenül mozogva teszi lehetővé, hogy akár nagyobb sziklákon is át tudjon gurulni a jármű. Ha pedig annyira rosszak a terepviszonyok, hogy még így sem lehet haladni, akkor az Elevate lépegető üzemmódba kapcsolva is tud haladni. Sőt, ebből a mozgásformából a Hyundai mérnökei terveztek egy a hüllőkre jellemző változatot, illetve egy olyat, ami a négylábú emlősök mozgására hajaz. De a legzordabb terepen az autó kerekei (és lábai) bármerre el tudnak mozdulni, hogy stabilizálják a karosszériát.

Az autóba négy irányból is be lehet szállni, így az Elevate ideális választás lehet például egy természeti katasztrófa áldozatainak kimentésére, mivel akkor sem „jön zavarba”, ha egy épület romjain keresztül kell eljutnia az úti célhoz. De a rugalmasan változtatható felfüggesztéseknek köszönhetően akár taxiként is megállná a helyét, amellyel az idős vagy nehezen mozgó embereket mentesíteni tudja például a lépcsőzéstől.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top