Szabadidő

Rakonczay Gábor első magyarként elérte a Déli-sarkpontot

Több mint 44 napot menetelt a brutális fagyban és hóban az Antarktiszon.

Rakonczay Gábor 44 nap és 4 órányi erőltetett menet után hétfőn, magyar idő szerint késő délután elérte a Déli-sarkpontot.

A sportoló első magyarként a szárazföld, vagyis az Antarktisz széléről indulva, brutális fagyban teljesítette a 917 kilométeres távot. Mindezt tovább nehezítette, hogy egy eleinte több mint 90 kilós szánt húzott maga után a felszerelésével és az élelemmel.

Fotó: Sportmarketing Ügynökség

Rakonczay Gábor az út során testsúlya 10 százalékát elégette, az arcán pedig fagyási sérüléseket szenvedett. Fizikailag próbára tette az a 200 kilométeres szakasz, amelyen mély hóban meneteltek, a táv végén pedig folyamatos jeges szembeszéllel megküzdve teljesítette célját.

Eleinte mínusz 12 Celsius-fok körüli volt a hőmérséklet az Antarktiszon, ám ahogy közeledtek a sarkhoz, már szinte mindig mínusz 20 Celsius-fok alá süllyedt a hőmérő higanyszála, s olykor elérte a mínusz 30-at is.

Fotó: Sportmarketing Ügynökség

Az Antarktisz hatalmas, tökéletesen élettelen, ugyanakkor fantasztikusan tiszta és érintetlen. Semmi sem indokolja itt az életben maradást. Az agy ráadásul képtelen felfogni a menetelés tényleges időtartamát, ebben az ingerszegény környezetben az ember lépésről lépésre küzdi előre magát. Csak megy előre, és nem foglalkozik azzal, meddig tart még, hogy milyen hosszú ez az egész

– fogalmazott Rakonczay Gábor.

Az extrém sportoló arról is beszélt, hogy mi vitte előre az embertelen körülmények között, és hogyan váltotta valóra gyerekkori álmát: 

Elképzeltem, hogy találkozom a fiatalkori önmagammal, azzal, aki elképzelte, mi lesz belőle, ha felnő. Aki tele volt tervekkel és korlátok nélküli hatalmas célokkal – szóval úgy a hatéves önmagammal. (…)
Most az a gondolat vitt előre, hogy a hatéves önmagam vár a Déli-sarkon. Megérkezem, és találkozunk, nem szólunk egy szót sem, csak nézzük egymást. Aztán elmosolyodunk, és szorosan megöleljük egymást. Ő továbbra is csak büszkén mosolyog, én meg elsírom magam – tökéletes pillanat.
Önmagad előtt megállni és helyt állni – nem magyarázkodni, csak létezni. Kompromisszumok és megalkuvás nélkül. A szabadság ez, amelyre gyerekként feltesszük az életünket, és amelyből felnőttként megpróbálunk minél többet, és minél tovább megtartani.

Fotó: Sportmarketing Ügynökség

A szabályok értelmében aki először jár az Antarktiszon, annak csapatban kell teljesítenie a távot, így Rakonczay Gábor is negyedmagával vitte végig az expedíciót, ám a legtöbbet ő haladt az élen, és az ő szánja volt a legnehezebb.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top