Szabadidő

Okostelefonunkon keresztül riaszt a házőrző robotkutya

Ráadásul sétálni sem kell levinni, takarítani sem kell utána, és az oltásaival sem kell foglalkozni.

Még tavaly januárban mutatta be a Sony a legendás Aibo nevű robotkutyájának felújított változatát a Las Vegas-i CES során. A rajongók természetesen újból megőrültek a cukibb ábrázattal és modernizált funkciókészlettel ellátott robotblökiért, amely mesterséges intelligenciájának és arcfelismerő szoftverének segítségével nemcsak felismeri az egyes embereket, de még arra is emlékszik, hogy ki az, aki többet játszott vele korábban.

A robotkutyus a 2000 dolláros (több mint félmillió forintos) árcédulája ellenére is óriási siker volt, a Sony szerint a bemutatót követő hat hónap során több mint húszezer darabot értékesítettek belőle.

Az új generációs Aibo már a házőrző kutya funkcióit is el tudja látni (Fotó: AFP)

A házat őrizni ki fogja?!

A japán gyártó a mai napon bejelentette, hogy a robotkutya mostantól már nemcsak cuki játékszer, hanem az otthonunk biztonságát is vigyázó, valódi házőrzővé érett. Az Aibóhoz ugyanis a jövő hónaptól válik majd elérhetővé az a szoftvercsomag, amelyet a Secom biztonsági céggel közösen fejlesztettek ki.

Ennek segítségével az új Aibo már képes arra is, hogy meghatározott időközönként körbesétáljon a lakásban, és megnézze, hogy a család mely tagjai tartózkodnak éppen otthon. A „gazdit” erről az okostelefonjára küldött értesítések segítségével tudja tájékoztatni.

„Ezzel a fejlesztéssel megbizonyosodhatunk róla, hogy távol élő családtagjaink rendben vannak-e, de azt is, hogy a gyerekek éppen mit csinálnak, vagy mikor érnek haza” – mondta Kavanisi Izumi, a projekt vezetője a cég tokiói központjában tartott sajtótájékoztatón. „Aibo segítségével szeretnénk elérni, hogy ne csak jól érezzük magunkat otthon, de biztonságban is legyünk.”

A projektvezető hozzátette, az új szoftverrel ellátott Aibo a gépi tanulásnak és a képfelismerő technológiának köszönhetően arra is alkalmas lesz, hogy valódi háziállatainkat szemmel tartsa.

Az új Aibóban a már említett mesterséges intelligencián kívül természetesen található vezeték nélküli internetcsatlakozás, illetve több kamera is, amelyeket a tájékozódáshoz és a fentiekben leírt funkciók működtetéséhez vesz igénybe, emellett egy valódi kiskutyához hasonlóan képes kifejezni az „érzelmeit” is.

A házőrző funkciókkal is ellátott Aibo az eredetinél jóval többe, 3000 dollárba, vagyis közel 840 ezer forintba fog kerülni. Ez magában foglalja a Secom biztonsági szoftverének hároméves előfizetését, valamint további szoftveres szolgáltatásokat és egy felhőalapú adattárat is.

Japánban, ahol a társadalom rohamosan öregszik, egyre nagyobb a kereslet az olyan technológiák iránt, amelyeken keresztül a családtagok szemmel tarthatják az egyedül élő idős rokonokat. Készült például ilyen technológiával szerelt rizsfőző és elektromos főzőedény is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top