Szabadidő

15 évesnél fiatalabb magyar sportoló bukott meg a doppingellenőrzésen

Magyarországon először kerül doppinggyanúba ilyen fiatal sportoló.

Tiltott szer nyomaira bukkantak a doppingellenőrök egy magyar korcsolyázó mintájában. A 16 évesnél fiatalabb sportoló „A” próbájánál anabolikus szteroid jelenlétét mutatták ki – írja az Index.

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség az eset kapcsán közleményt adott ki:

A 16 év alatti versenyző szervezetében Stanozololt mutattak ki, amely az exogén anabolikus szteroidok csoportjába tartozik, izomnövelés céljából szokták súlyemelők, testépítők használni, de rendkívül ártalmas egy ilyen fiatal szervezet számára. Tekintettel arra, hogy az érintett sportoló 16 alatti, kiskorú veszélyeztetése és teljesítményfokozó szerrel való visszaélés miatt feljelentést tettünk a rendőrségen.

Az Index azt is megtudta, hogy az érintett sportoló még fiatalabb, még 15 éves sincs. A lap szerint a Stanozolol nem az a szer, amiről könnyen feltételezhető, hogy figyelmetlenségből, például egy étrend-kiegészítővel kerülhetett a sportoló szervezetébe.

Igaz, ez nem jelenti azt, hogy a korcsolyázó tudtával vagy beleegyezésével került a szer a szervezetébe. A versenyző tagadja a vétkességét, és „B” próbát kért.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője az Utánpótlássport.hu-nak azt mondta: Magyarországon első alkalommal érintett ilyen fiatal sportoló, így különösképpen részletes felülvizsgálatot igényel az eset.

(Nyitókép: Oli Scarff/Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top