Szabadidő

Ismerd meg a nőt, aki elsőként motorozta körül a bolygót!

Ráadásul egyedül vágott neki a veszélyekben sem szűkölködő nagy utazásnak.

Valószínűleg kevesen vannak, akiknek Elspeth Beard neve mond valamit, már csak ezért is érdemes megismerni ennek a lenyűgöző nőnek a történetét.

1959-ben született, és mindössze 16 éves volt, amikor megtanult motorozni. Építésznek tanult, szakmájában több nívós szakmai díjjal is kitüntették. Mielőtt azonban elvégezte volna az egyetemet, valami izgalmasabb kalandot keresett magának. A harmadik év elvégzését követően tervezgetni kezdte világ körüli útját, amelynek 1982-ben vágott neki, egy BMW R60/6 típusú motorkerékpár nyergében. A motorját egy kicsit át kellett alakítania az útra, hogy elférjen a felszerelése, emellett egy extra üzemanyagtartályt is felszerelt, hogy nagyobb távokat tudjon megtenni.

A kalandvágyó nő maga szerelte és alakította át a motorját (Fotó: www.elspethbeard.com)

Az utazás 1982-ben kezdődött: Elspeth teherhajóra rakta a motorját, majd úti csomagjával és sátrával a Heathrow reptér felé vette az irányt, ahol felült az első New Yorkba tartó gépre. Miután motorja is megérkezett, nekivágott Észak-Amerikának. Először Kanadát járta be, majd dél felé vette az irányt és Mexikót is felfedezte magának, végül Los Angelesbe tért vissza, hogy onnan folytassa a világhódító útját.

„Abban az időben teljesen más volt utazni – mondta a kalandjait bemutató könyvének bemutatóján. – Nem volt internet, sem műholdas navigáció, valódi kaland volt. Nem tudtam, hogy egy adott este hol fogok aludni, hol fogok enni vagy tankolni. Legfeljebb 2-3 napra előre terveztem meg az utamat, és bíztam a szerencsémben. Nagyon izgalmas volt, és végre szabadnak érezhettem magamat.”

Elspeth Beard és világjáró motorja sok izgalmas és veszélyes kalandot éltek át (Fotó: www.elspethbeard.com)

Los Angelesből Sydney-be repült, és onnan folytatta, de mielőtt útnak indult volna, egy kis pénzt akart gyűjteni, ezért elkezdte kamatoztatni építészi képzettségét. Tizenegy hónapig dolgozott, majd keresztül-kasul bejárta Ausztráliát motoron. Queenslandben kisebb balesetet is szenvedett, emiatt kénytelen volt két hetet kórházban tölteni. Nagy szerencséjére azon a szakaszon nem egyedül hajtott, hanem két másik motorossal

„Az ausztrál pusztában haladtunk, amikor az első kerekem beakadt egy kátyúba – mesélt az ijesztő esetről az Express című lapnak. – A motorommal együtt a levegőbe repültem, majd a fejemmel előre értem a földre, így nincs is sok emlékem a balesetről. Csak arra emlékszem, hogy egy kórházban tértem magamhoz, és nagyon zavart voltam, mert nem tudtam, hogy kerültem oda.”

Az ijesztő eset azonban nem vette el a kedvét attól, hogy egyedül folytassa: Perth-ből Szingapúrba hajózott, ahol 6 hetet töltött, ez idő alatt javítgatta a motorját is, majd útnak indult meghódítani Balit, Jávát, Szumátrát, Malajziát és Thaiföldet.

Elspeth Beard India úttalan útjainak egyikén (Fotó: www.elspethbeard.com)

Thaiföldön megint balesetet szenvedett, ezúttal egy jobb sorsra érdemes kutyát ütött el. Egy helyi család befogadta, náluk gyógyulgathatott, tőlük kapta az ebédet-vacsorát is. Bizarr mellékszál, hogy többek között az általa elütött kutya maradványait is felszolgálták neki a takarékos házigazdák.

Miután ismét talpra állt, keresztülmotorozott Indián, Pakisztánon, majd Iránon és Törökországon is. Itt érkezett vissza Európába, míg végül 1984 novemberében be nem gurult ismét Londonba. Kalandjairól Lone Rider címmel írt könyvet, amely 2017-ben jelent meg.

„Az utazás gyökeresen megváltoztatta az életemet, emiatt vagyok ma az az ember, aki – mesélte a könyvbemutatón. – Megtanultam, hogy nincs semmilyen akadály, amit ne tudnék leküzdeni, és nincs olyan probléma, amit ne tudnék megoldani. Olyan belső erőt és önbizalmat kaptam ettől az úttól, hogy bármibe bele merek vágni azóta is.”

Elspeth Beard az elmúlt 30 évben sikeres építészként folytatta, de a mai napig szívesen motorra pattan, sőt, bár ma már több motor közül is választhat, még mindig megvan neki az öreg BMW is, amivel bejárta a bolygót.

„Olyan, mintha egy öreg barátom lenne” – mondta a motorjáról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top