Szabadidő

9 éves magyar kisfiú mászta meg a Himalája 5644 méteres csúcsát

Ezzel ő a legfiatalabb magyar, aki feljutott a Kala Pattarra.

Nemrégiben mi is beszámoltunk róla, hogy egy 11 éves magyar kislány, Happ Anna megmászta a Kilimandzsáró 5895 méter magas csúcsát. Nos, Annának van egy öccse is, a 9 éves Gellért, aki alig több mint egy hónappal később nővére nyomdokaiba lépett, és felkapaszkodott a Himalájában az 5644 méteres Kala Pattarra.

A Mount Everest közelében található Kala Pattar a régió legmagasabb olyan pontja, amely magashegyi túrázással, hegymászótechnikák használata nélkül elérhető, csúcsáról az Everest, a híres Khumbu-gleccser és számos más magaslat is jól látható. Gellért az első magyar fiú, aki feljutott a csúcsra, kalandjáról így mesélt a rekordról beszámoló Indexnek:

Nagyon sok ruhát kellett felvenni ahhoz, hogy ne fázzunk. A levegőhiányt is lehetett érezni. Gyakran meg kellett állnunk. Amikor nagyon el voltam fáradva, mindig arra gondoltam, hogy milyen jó lesz otthon pihenni és beszélgetni. A csúcson nagyon jó érzés volt. Nemcsak a Mount Everest látszott, hanem a Himalája többi hegye is.

Kiemelt kép: A Kala Pattar csúcsa a háttérben a Pumorival. Fotó: LyndyB / Wikipedia

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top