nlc.hu
Szabadidő

Varga Csaba a Nanga Parbaton

Megkezdte a csúcsmászást Varga Csaba a Nanga Parbaton

Oxigén és serpák nélkül próbál a világ 9. legmagasabb hegycsúcsára érni Varga Csaba.

Vasárnap hajnalban elindult a 3-as táborból a Nanga Parbat 8125 méteres csúcsa felé Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül kísérli meghódítani a pakisztáni Himalája hegycsoportban található Nanga Parbatot, amely a világ 9. legmagasabb hegycsúcsa – közölte Facebook-oldalán a Hazajáró.

Varga Csaba nagyváradi hegymászó, aki a Cso-Oju 8201 méteres csúcsának meghódítására készül, indulásakor a Liszt Ferenc-repülőtéren 2022. szeptember 22-én. Az alpinista egy különleges expedíció keretében, a hegy nepáli oldaláról készül megmászni a világ 6. legmagasabb hegycsúcsát.MTI/Kovács Anikó

Varga Csaba tavaly ősszel, amikor a Cso-Ojura készült (Fotó: MTI/Kovács Anikó)

Mint írták, Varga Csaba két sikeres akklimatizációs kör után június 29-én, csütörtökön helyi idő szerint hajnali 5 órakor vágott neki az alaptáborból a hegycsúcsnak. A Kinshofer-fal kimászása után 13 órakor érte el a 6050 méteren fekvő 2-es tábort, ahol egy éjszakát töltött. Péntek reggel, 7 óra 30 perckor továbbindult, és viszontagságos időjárási körülmények között, hosszú és fárasztó mászás után 15 órakor már havazásban érte el a 3-as tábort, amely 6750 méter magasságban található.
    
A kitett és meredek emelkedőn ismét többórás nehéz munka volt a táborhely kialakítása, majd Varga Csaba elmondása szerint kegyetlen hidegben, de nyugodtan telt az éjszakája és a szombati napja. A hegymászó a 3-as táborból ezekben a percekben indítja a csúcstámadást.
    
A Nagyváradon élő hegymászó, építész június 6-án indult a Nanga Parbatra. Varga Csaba a ma élő, a legtöbb 8000 méternél magasabb hegycsúcsot elérő magyar hegymászó. Eddig öt ilyet mászott meg pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top