Szabadidő

Évi egymillió dollárt keresnek a fűvel bizniszelő apácák

A marihuánát termesztő „nővérekről” nemrég dokumentumfilm is készült.

Annak ellenére, hogy Kaliforniában és az USA több államában is legalizálták a marihuána termesztését, árusítását és fogyasztását, a hatóságok sok esetben még mindig gyanakodva vagy egyenesen bűnözőként kezelik azokat, akik a kannabiszkereskedelemben részt vesznek.

Többek között ezen is szeretne változtatni a Sisters of the Valley névre hallgató, nem hivatalos apácarend, amely 2011 óta marihuána termesztéséből tartja fenn magát. A rendet az idén hatvanadik születésnapját ünneplő Kate Meeusen nővér alapította, 12 tő kannabisszal. Mindössze nyolc évre volt szükség, hogy elérjék az évi egymillió dolláros bevételt.

A Sisters of the Valley nem hivatalos apácarend, hanem nők összetartó testvérisége (Fotó: Getty Images)

Az apácák a vadkenderből elsősorban a nem pszichoaktív kannabidiol (CBD) nevű hatóanyagot nyerik ki, amelyből főleg olajokat és kenőcsöket készítenek, és ezekkel különféle betegségeket kezelnek, az epilepsziától a rákig. Emellett készítményeik segítségével a különböző függőségek ellen is harcolnak, azt állítják, legalább nyolc embert megszabadítottak már az addikcióiktól.

„Bár kicsi a mintánk, százszázalékos sikerrel dolgozunk, ha függőségekről van szó – bizonygatta Kate Meeusen. – Eddig nyolc emberrel kerültünk kapcsolatba, akiknek alkohol-, dohány- vagy épp metamfetamin-függőségük volt, de mindannyian kigyógyultak belőle. Ez jobb arány, mint az Anonim Alkoholistáké.”

A „fehér ember hatalma” ellen is harcolnak

A fűtermesztő apácákról Rob Ryan brit rendező forgatott nemrég dokumentumfilmet Breaking Habits címmel, amelyet stílusosan a marihuána nem hivatalos világnapján, április 20-án mutattak be.

A film azt is bemutatta, hogyan harcolnak az apácák a „fehér ember hatalma” ellen: többek között meggyűlt már a bajuk egy konzervatív seriffel, de a feketepiacot uraló drogdílerekkel is.

„Nem szeretjük a fehér ember hatalmát – nyilatkozta az ABC Newsnak a korábban marketingesként dolgozó Meeusen. – Az amerikai vidéken élő emberek lassan alkalmazkodnak az új trendekhez, sokukra az ötvenes évek gondolkodásmódja jellemző, ha a kannabisz orvosi alkalmazásáról van szó. Pedig a kannabisz egy csodálatos gyógyító növény, a világ pedig fokozatosan ébred rá, hogy inkább gyógyszerként kellene kezelni, mintsem veszélyes kábítószerként.”

Kate nővér hozzátette még, hogy a CBD-tartalmú termékekhez olyan mariuhánafajtát nemesítettek, amely szinte alig tartalmaz THC-t, vagyis nem lehet tőle „betépni”. Igaz, az „apácák” üvegházában olyan növények is kisarjadtak, amelyek jelentős mennyiségen termelik a THC-t is – ha épp arra lenne szükség…

Feministaként a nőkért is küzdenek

A Sisters of the Valley nemcsak üzleti vállalkozásként sikeres, hanem sokat tesznek a nők függetlenségéért is. Feminstának tartják magukat, és szeretnék elérni, hogy a szervezethez csatlakozó nők saját lábukra tudjanak állni.

„A nővérek viszonteladóként csatlakoznak a szervezethez, létrehozva a saját üzletüket – mondta Meeusen. – Ezzel szeretnénk felszabadítani a nőket, akiknek így nem kell másoktól függeniük. A következő két évtizedben szeretnénk helyi szervezeteket létrehozni minden városban és megyében. Sőt, mivel a Trump-kormány nem nézi jó szemmel a legalizált marihuánát, a külföldi terjeszkedés is szerepel a terveinkben. Kanadába már most is értékesítünk az interneten, de szeretnénk ott is megtelepedni.”

A szervezet nemcsak a kannabisz szabad termesztéséért kampányol: nemrég a katolikus egyház privilégiumai ellen tüntettek, amely lehetővé teszi, hogy a papok által elkövetett zaklatások egy részét egyszerűen elhallgassák.

„Hozzá vagyunk szokva, hogy marginalizált emberek jogaiért harcolunk” – mondta ezzel kapcsolatban Meeusen.

Rob Ryan a film sajtókörútján elmondta, szeretné, ha filmjének köszönhetően Kate nővér sikeresen átformálná a kannabisziparral kapcsolatos véleményeket, és elérné, hogy egyre többen tekintsenek a marihuánára gyógyító növényként, nem pedig kábítószerként.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top