Szabadidő

Sarkvidéki hideg tör ránk, havazhat is a hétvégén

Egy időre búcsút mondhatunk a napsütésnek, a jövő hét első felében többfelé fagyhat is.

Az átlagos hőmérsékletű, záporokkal, zivatarokkal tarkított májusi időt követően vasárnapra erős lehűlés érkezik, viharos széllel és további csapadékkal – írja az Időkép.

Fotó: MTI Fotó / Mohai Balázs

Csütörtökön még viszonylag meleg lesz az idő, 19-24 fok között alakul a napi maximum-hőmérséklet. Országszerte több órára kisüt a nap, a megnövekvő gomolyfelhőkből inkább csak északkeleten, keleten alakulhat ki elszórtan egy-egy zápor, zivatar. Többfelé élénk, erős lesz a nyugati-délnyugati szél.

Pénteken az enyhe reggelt követően már gyakrabban borul be az ég, többfelé kialakulhatnak záporok, zivatarok. Az ország déli-délkeleti részén délután 22-23, északnyugaton 16-17 fok körül alakul a csúcshőmérséklet. A nyugati-délnyugati szél sokfelé felerősödik, a zivatarok idején viharossá is válhat.

Hétvégére sajnos nagyon elromlik az idő. Szombaton nyugaton, északnyugaton tartós eső, máshol záporok, zivatarok lehetnek, igaz a délelőtti órákban az ország nagy részén még hosszabb-rövidebb időre kisüthet a nap. Több helyen élénk lesz a délies szél; nyugaton, északnyugaton 12-16, máshol még 17-22 fokos csúcshőmérsékletekre számíthatunk.

Vasárnapra a Dunántúl nagy részét elárasztja a hideg levegő. Az erős, viharos északi-északnyugati szélben itt mindössze 6-11, máshol még 12-20 fok közötti maximum-hőmérsékletek lehetnek, a legmelegebb keleten lesz. Eső, zápor sokfelé várható, keleten zivatarok is kialakulhatnak, több helyen jelentős mennyiségű csapadék hullhat. A Dunántúl nyugati felén, a magasabban fekvő tájakon akár havas eső is lehet, a magasabb hegycsúcsokon átmenetileg vékony hóréteg is kialakulhat.

Hétfőre a keleti megyékben is lehűl a levegő, 8-15 fokos maximumokra számíthatunk. Erősen szeles, kellemetlen idő várható, kezdetben többfelé, majd egyre inkább délen és keleten újabb esővel.

Kedd reggel a Dunántúl derült, széltől védett tájain a talaj mentén 0 fok alá csökkenhet a hőmérséklet, néhol akár két méteres magasságban is lehet gyenge fagy.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top