Szabadidő

Piszkosul fáztunk: 133 éves hőmérsékleti rekord dőlt meg

Kékestetőn havazott is.

Május 6-án megdőlt a napi legalacsonyabb maximum-hőmérséklet országos rekordja. A hazánk fölé áramló hideg levegő és a borongós, csapadékos időjárás miatt Kékestetőn csak 2,3 fokos maximum-hőmérsékletet volt. A korábbi rekord 4,4 fok volt, amelyet szintén Kékestetőn regisztrált az Országos Meteorológiai Szolgálat 1957-ben.

(OMSZ)

A fővárosban is megdőlt a napi legalacsonyabb maximum-hőmérséklet rekordja: a János-hegyen csupán 5,5 fokig melegedett fel a levegő a délutáni órákban. Az eddigi budapesti rekord 6,6 fok volt, amelyet 133 évvel ezelőtt, 1886-ban jegyeztek fel Krisztinavárosban.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak papíron vannak adatok.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel.

(OMSZ)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top