Szabadidő

Rossz hír a húsevőknek: a fehér hús ugyanolyan ártalmas a szívnek, mint a vörös

Egy friss kutatás szerint ilyen szempontból nincs különbség a húsfélék között.

A vörös húsról már régóta tudjuk, hogy sokféle baj okozója: egy, az Archives of Internal Medicine szakfolyóiratban megjelent kutatás szerint a napi szintű vöröshús-fogyasztás 13 százalékkal növeli az idő előtti elhalálozás rizikóját, a feldolgozott húsok esetében pedig ez a kockázat még magasabb, 20 százalék. Ráadásul igen jelentős mintán végzett kutatásról van szó: 121 000 embert követtek, átlagosan 24 éven keresztül.

A fehér húsról ezzel szemben köztudott (volt), hogy sokkal egészségesebb, elvégre a testépítők, a modellek is a párolt rizs–natúr csirkemell–párolt zöldség szentháromság segítségével tartják a versenysúlyukat. Most azonban a University of California, San Francisco kutatói közzétettek egy kutatási beszámolót, amely szerint a fehér hús éppen annyira káros a szervezetre, legalábbis, ami a szív- és érrendszeri megbetegedéseket illeti, mint a vörös. Erről pedig az úgynevezett „rossz koleszterin”, vagyis az LDL-koleszterin tehet.

A mostani vizsgálatot jóval kisebb mintán végezték: valamivel több mint 100, 21 és 65 év közti férfit és nőt osztottak három csoportra, majd a csoportok tagjainak egy-egy hónapon át vörös húsból, majd fehér húsból álló étrendet írtak elő, míg a harmadik hónapban teljesen megvonták tőlük a húst. A periódusok között úgynevezett „kitisztulási” időszakot is tartottak, ez idő alatt az alanyok a megszokott étrendjük szerint táplálkoztak. A vörös húst főleg marha, a fehér húst pedig csirke jelentette. Az egyes időszakok végén vérmintát vettek a résztvevőktől.

A koleszterin szempontjából a vörös és a fehér hús között nincs különbség (Fotó: iStockphoto)

Az eredmények abból a szempontból nem meglepőek, hogy a legegészségesebbnek a húsmentes diéta bizonyult, legalábbis a koleszterinszint szempontjából. A vörös és a fehér hús között azonban nem lehetett különbséget megfigyelni, a telített zsírok mindkét esetben jelen voltak a vérben, azonos mértékben.

A kutatók azt is vizsgálták, hogy az eltérő méretű koleszterinrészecskék hatása mennyiben tér el egymástól. Egy elmélet szerint a kisebb részecskék kevésbé járulnak hozzá az érelmeszesedéshez, azonban a jelenlegi kutatás szerint nincs különbség, az LDL-koleszterin ugyanolyan hatással van az érfalak rugalmasságára.

A kutatók szerint elképzelhető, hogy ettől függetlenül a fehér hús mégis egészségesebb, mivel a vörös hús esetében előfordulhatnak olyan tényezők, amelyek további szív- és érrendszeri károsodásokat okozhatnak.

Vörös vagy fehér húst válasszunk?

A CNN amerikai hírcsatorna Maria Romo-Palafox dietetikust kérdezte a kutatással kapcsolatos véleményéről. A szakember kiválóan megtervezett vizsgálatnak nevezte a kaliforniai kutatók munkáját, egyben tanácsot is adott a megfelelő táplálkozással kapcsolatban.

„Ha valakinek koleszterinproblémái vannak, vagy a családjában előfordult korábban magas koleszterinszint, szívbetegség, a legjobb, ha vörös és fehér húsból egyaránt kevesebbet fogyaszt – magyarázta a szakember. – A fehérjebevitelt ehelyett olyan élelmiszerekkel lehet megoldani, mint a bab, a lencse vagy a magasabb fehérjetartalmú magvak, például a quinoa, illetve a szója.”

A dietetikus hozzátette: bár a tudomány egyelőre még nem talált pontos magyarázatot arra, hogy a növényi fehérjék miért egészségesebbek, de valószínűsíti, hogy a zöldségekben található egyéb tápanyagok és vitaminok segítenek megóvni a szívünket.

Romo-Palafox hangsúlyozta, a kutatási eredményektől függetlenül nem fekete-fehér kérdésről van szó, így sem a vörös sem a fehér húst nem kell feltétlenül száműzni a tányérunkról.

„A táplálkozáskutatók a teljes lakosság számára fogalmaznak meg ajánlásokat, de egyéni szinten mindenkinek mások a tápanyagigényei – tette hozzá a szakértő. – Ettől függetlenül érdemes mindig a legsoványabb húsokat választani, emellett pedig érdemes lehet legalább heti egy húsmentes napot bevezetni. Ez segíthet kiegyensúlyozottabbá tenni az étrendünket.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top