Szabadidő

„Szarvuk” nő a fiataloknak a mobilozástól? Lassan a testtel!

A napokban megjelent kutatás szerint igen, azonban a részletesebb adatok nem egészen támasztják alá a kutatók állításait.

Ausztrál kutatók még 2018-ban tették közzé azt a publikációt, amely szerint az okostelefonok túlzott használata fizikai változásokat idéz elő. Egészen pontosan csontos kinövésekről van szó, amelyek a kutatáshoz mellékelt röntgenfelvételek tanúsága szerint a koponya tarkó felőli részén jelennek meg amiatt, hogy a fejünket lefelé billentve nyomkodjuk az okostelefonunkat. A queenslandi University of the Sunshine Coast kutatói összefüggést véltek felfedezni az életkor és a jobb szó híján szarvnak vagy inkább púpnak nevezett (szerintünk inkább púpnak titulálható) kinövések gyakorisága és mérete között – eszerint a fiataloknál gyakoribb a jelenség, mint a telefont kevésbé használó idősebb embereknél.

A brit Guardianben jelent meg a Sydney-ben dolgozó Gideon Meyerowitz-Katz írása, amelyben az egészségünket befolyásoló társadalmi tényezőket vizsgáló szakember kétségbe vonja a kutatók állításait. Meyerowitz-Katz szerint a tudományos anyagban szereplő állítások ingatag lábakon állnak, a szarvak megjelenését pedig nem a telefonok használata, hanem a gerinc összehúzódásai okozzák.

A szarvszerű „külső okcipitális kitüremkedés” (EOP) az ausztrál kutatók egyik röntgenfelvételén (Fotó: University of the Sunshine Coast)

A valóság a számok mögött

A szakértő szerint a 2018-as kutatás a „külső okcipitális kitüremkedésnek” (external occipital protuberance – EOP) is nevezett „szarvak” jelenlétét 18–86 éves emberek röntgenfelvételeit vizsgálva osztályozta. Ezek szerint beszélhetünk normál, illetve megnagyobbodott EOP-kről. A kitüremkedéseket a kutatók a méret alapján kategorizálták, és korcsoportokra osztva is megvizsgálták azok méretét. Úgy találták, hogy a 18–29 éveseknél nagyobb eséllyel jelenik meg a megnagyobbodott EOP, mint az idősebbeknél. Emellett azt is megfigyelték, hogy a férfiaknál gyakoribb a nagyobb méretű EOP, mint a nőknél.

Innentől kezd zavarossá válni a történet, az ausztrál kutatók ugyanis utóbbi megfigyelésüket arra alapozzák, hogy egy korábbi kutatás szerint a férfiak hosszabb időn át használják a telefonjukat egy-egy alkalommal, mint a nők. Meyerowitz-Katz viszont rámutat, hogy ausztrál kollégái a vizsgálódásaik során egyáltalán nem mérték a telefonhasználat idejét. Az általuk közzétett információkból nem lehet megállapítani, hogy a fiataloknál megfigyelhető EOP-megnagyobbodás bármilyen összefüggésben áll-e a telefonhasználattal. A szakember teljes spekulációnak nevezi az ausztrálok állításait, amit azzal támaszt alá, hogy még ha mérték is volna a telefonhasználatot, a kutatás módszertana alkalmatlan volt arra, hogy efféle megállapításokat tegyenek. Ami kiderül az ausztrálok vizsgálataiból, az az, hogy a kitüremkedések megjelenése az életkorral állhat összefüggésben, ez azonban távolról sem jelenti azt, hogy a telefonhasználatnak bármi köze lenne hozzá.

Egyértelműen nem bizonyítható az összefüggés az okostelefon és a szarvszerű kinövések megjelenése között (Fotó: iStockphoto)

Ráadásul a kutatási anyagot elolvasók közül többen rámutattak pár önellentmondásra is: a dokumentumban szereplő adatokból az derül ki, hogy a férfiaknál kevesebb megnagyobbodott EOP-t találtak, mint a nőknél, ami ellentétes azzal a megállapítással, hogy a férfiak hosszabb ideig használják a telefonjukat.

A módszertani és egyéb hibáktól hemzsegő kutatást elemezve Meyerowitz-Katz arra a megállapításra jut, hogy egyelőre nem jelenthető ki teljes bizonyossággal, hogy az okostelefonok használatának köze lenne a nyaki elváltozások megjelenéséhez. Ez nem jelenti azt, hogy kizárható lenne, de a szakember rámutat, hogy bizonyos fizikai munkák vagy épp sportok is hasonló elváltozásokat okozhatnak. Ami ennél aggasztóbb, hogy a médiában megjelent beszámolók java része főleg az okostelefonok démonizálására használta az ausztrál kutatást. Ez mindenképpen káros, mert nem biztos, hogy ez így is van, cserébe a hasonló kijelentések aláássák a tudományos kutatások hitelességét. Meyerowitz-Katz azzal zárja írását, hogy

elképzelhető, hogy a telefonok nyaki problémákat okoznak, de jelenleg nehéz egyértelműen megállapítani, hogy ez ténylegesen a készülékek használata vagy más tényező miatt történik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top