Szabadidő

Múzeum, erdő, barlang – hűsítő programok a kánikulában

Mivel iszonyú meleg van, napközben ajánlott az árnyékban maradni vagy a vízben, esetleg bebújhatunk a frizsiderbe! Jó, ennél ötletesebb programokat hoztunk.

A kánikula megszokott jelenség, de vannak fokozatai az imádni való, a tikkasztó és az éppen aktuális hőség között, ez utóbbira már nincsenek szavak.

Ha olyan szektorban dolgozunk, ahol nincs nyári leállás, és a hétvégére sem tudtunk vízparti programot betervezni, akkor a városban, illetve a környékén is találhatunk olyan helyeket, ahol kellemes a klíma és kiváló rekreációs időtöltést kínálnak.

A fővárosban és nagyvárosainkban is jellemző, hogy ódon épületek vastag falai mögött csoda szép képzőművészeti kiállítások rejlenek. Mivel a festmények számára az ideális hőmérséklet 18-22 °C, a lehető legkevesebb ingadozással, a páratartalom pedig 50-55 százalékon ideális – ez egyébként egészségügyi szempontból is tökéletes – ezért a műtárgyakat kiállító termekben, megbízhatóan kellemes a hőmérséklet és a páratartalom.

Szürreális meleg

Jelenleg Budapesten hűsölhetünk egy szürrealista kiállításon, a Magyar Nemzeti Galériában, ahol Dalí, Picasso, Miró, Magritte alkotásaiban gyönyörködhetünk, a hűs termekben. Az alkotásokat a párizsi Pompidou Központ kölcsönözte, és a kiállítás A szürrealista mozgalom Dalítól Magritte-ig – Válság és újjászületés 1929-ben címet kapta. A MNG kiállítása október 20-ig látogatható. Kicsit távolabb a belvárostól, Szentendrén is fut egy szürrealista kiállítás, ami a magyarokat mutatja be. A Ferenczy múzeum, az 50 évvel ezelőtt önmagát feloszlató párizsi szürrealista mozgalom emlékére rendezte a szürrealizmus magyar képzőművészeti hagyományait bemutató kiállítást, szeptemberig megnézhetitek, ott is hűvös van.

Forrás: Pixabay

Hűs nyugalom vár az „erdőfürdőben”

Az erdőjárás hűsítő és bizonyítottan egészséges, írtunk erről már a korábban.  Szerencsések vagyunk a budai erdőkkel a fővárosban, és országszerte számos nagyvárosunk környékéről elmondható, hogy klassz kirándulóhelyekkel van körbevéve, hűvös erdei utakon vagy vízparton lehet kirándulni, hűsölni. Budapesten még a városban is vannak olyan szpotok, ahol sokkal kellemesebb a hőmérséklet, Óbudán ott a Kiscelli erdő, hűs-árnyékos tereivel, tökéletes egy piknikhez, kutyasétáltatáshoz. Pár kilométerrel arrébb már a Hármashatárhegy lankáin sétálhatunk, vagy pihenhetünk meg mohás szikladarabjain. De ott van a Római-part, vagy a Népsziget, a Hajógyári-sziget, ahol nincs tömeg, lehet piknikezni, sétálni, belelógatni a vízbe a lábunkat. Tévedés lenne azt hinni, hogy egy ilyen kirándulásra egy egész, de legalább fél nap kell! Akár a Hármashatárhegyre, akár a Római-partra egy húszperces tömegközlekedés során kiérhetünk a belvárosból hűsölni, feltöltődni. Említhetnénk a miskolci Avast, vagy Pécsett a Tettyét, ahol sokkal jobb a klíma ebben a tikkasztó hőségben.

Forrás: Pixabay

Hűsölj a föld alatt!

Országunk földrajzi adottságainak köszönhetően, számos barlangot tudhat magáénak, ami látogatható. Csak Budapesten három barlang vár minket, hogy ezeken a napokon, amikor a közel 40 °C a jellemző, lehűtsük magunkat, testünket egy ilyen csodálatos természeti képződmények között, mint a Pál-völgyi cseppkőbarlang, vagy Pécshez közeli, abaligeti vagy az észak-magyarországi Aggteleki cseppkőbarlang. Egyébként az egész Aggteleki Nemzeti Park, egy hűvös, rengeteg kis patakkal és eldugott erdei ösvényeivel ellenállhatatlan, és a fővárostól egy-másfél órás autóútnyira van csupán. A barlangokban tényleg hűvös van, a Pál-völgyiben egész évben 11°C a hőmérséklet, nyáron ezért érdemes kissé melegebben felöltözni. A barlang némely szakaszán meredek lépcsőkön vezet az út, ezért a látogatás 5 éves kor és 115 cm alatt nem engedélyezett. A Baradla-barlangban Aggteleken szintén hasonló a hőmérséklet, 10,5-11 °C közötti, levegője viszont más: ionizált és vízpárában nagyon gazdag, páratartalma 96-100% közt ingadozik.

Szerencsére, a tengerparton túl is vannak helyek, ahol jól viselhető a kánikula, amíg nem érkezik el számunkra is a vakáció, elég kellemesen tölthetjük az időt itthon is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top