Szabadidő

Mi köze a puffasztott kukoricának az informatikához?

Az emberi babonák irracionális, sokszor minden alapot nélkülöző szokások, amelyek ettől függetlenül rendkívül szórakoztatóak tudnak lenni, főleg modern környezetben.

Egy Ask for Doodles néven elérhető blogon jelent meg az alábbi, fantasztikusan vicces történet arról, hogy miért tárolnak tajvani informatikusok különféle, leginkább a nálunk csak pufiként emlegetett puffasztott kukoricára emlékeztető ropogtatnivalót a számítógépeik környékén. Nem vicc, a jelenségnek még saját Wikipédia-oldala is van, ahol természetesen fotókon is bemutatják a Kuai Kuai nevű finomság szakszerű elhelyezését. 

A fenti képen egy asztali gép mellett látható a kukoricapufi, az alábbi viszont már egy szervertermet ábrázol, ahol mindegyik szerverszekrény tetején elhelyeztek egyet-egyet a jellegzetes csomagolású finomságból. 

A Kuai Kuai megfelelő elhelyezése számítógépes környezetben (Fotó: Wikipedia)

A jelenségnek, bármennyire bizarrnak is tűnik, egészen egyszerű a magyarázata: a Kuai Kuai (helyi írásjelekkel: 乖乖) márkanév szó szerinti fordításban körülbelül annyit jelent, hogy „szófogadó” vagy „jól viselkedő”. Emiatt a tajvani informatikusok afféle nem hivatalos kabalaként kezdték használni a kis csomagokat, hogy a gondjaikra bízott szerverek jól viselkedjenek, és ne fagyjanak le váratlanul. Fontos, hogy ehhez kizárólag a zöld csomagolású Kuai Kuait lehet használni, mivel a babona szerint ez biztosítja, hogy a szervereken ne aludjanak ki a megfelelő működést jelző zöld fények. 

A szerverszekrények tetejére is kerül egy-egy zacskó Kuai Kuai a zavartalan működés reményében (Fotó: Tumblr)

Ez a szokás annyira elterjedt, hogy Tajvan legnagyobb félvezetőgyártó cégénél, a TSMC-nél például ez az egyetlen élelmiszer, amit be lehet vinni a szigorúan őrzött szerverterembe, sőt a vállalat egy ízben még egy szállítmány egyedi csomagolású Kuai Kuait is rendelt a gyártótól: a zöld zacskókra rájuk szabott „házi áldást” is írtak, hogy a cég zavartalanul üzemelhessen. 

A vicces babona előbb a hétköznapi számítógép-felhasználók körében terjedt tovább, majd átszivárgott az élet más területeire is: egyetemi kutatók például a laboratóriumi berendezéseik mellé helyezik oda a ropogtatnivalót, de például, amikor 2017-ben Tajvan arra készült, hogy kilőjék a világűrbe az első hazai gyártású műholdjukat, a fejlesztőcsapat Kuai Kuaijal rakta körül az erre a célra szolgáló rakéta modelljét, hogy így biztosítsák a problémamentes kilövést. 

A műhold fellövése előtt így kértek „áldást” a puffasztott kukoricától (Fotó: Tumblr)

Napjainkra pedig ott tart a dolog, hogy a puffasztott kukorica ma már odakerül a nagy gyárak futószalagjai mellé is, hogy a következő karbantartásig ne adódjon semmilyen műszaki probléma a szerkezettel. 

A blogposzt írója arra is felhívta a figyelmet, hogy a babona követői vallásos tisztelettel ügyelnek rá, hogy a Kuai Kuait mindig lecseréljék, ha a csomagoknak lejár a szavatossági ideje, mert úgy tartják, hogy a csomag „varázsereje” a minőséggel együtt elillan. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top