Szabadidő

Ötszázan ugranak be a Dunába

A Budapest Urban Games (BUG) idejére lezárják a folyó belvárosi szakaszát, augusztus 31-én pedig a Műegyetem rakpartnál lesz átúszható a Duna.

A BUG keretében a nyár utolsó napján 500 jelentkező csobbanhat vízbe, hogy teljesítse a 470 méteres távot. Az úszók biztonsága érdekében 9–14 óra között teljes hajózár lép életbe a Duna belvárosi szakaszán, vagyis ebben az időszakban a hajóforgalom leáll a Rákóczi híd és az Árpád híd között, a kikötőkben álló hajók pedig nem hagyhatják el a pontonokat.A negyedik Budapest Urban Gamest a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa évad részeként rendezik meg. Az Utcalimpia több sportolási lehetőséget kínál a futástól a streetballon át a minden évben kiemelt népszerűségnek örvendő Duna-átúszásig. A regisztráció ingyenes, azonban érvényes orvosi igazoláshoz kötött. Amatőrök esetében egy hónapnál nem régebbi orvosi igazolást kell a helyszínen bemutatni, de a szervezők elfogadják az idei Balaton-átúszáson és Velencei-tó-átúszáson részt vevők igazolásait is. Hivatásos sportolók esetében érvényes éves sportorvosi engedély szükséges az induláshoz. „Érdemes sietni a jelentkezéssel, hiszen tavaly pillanatok alatt beteltek a férőhelyek. Idén félezer profi és amatőr sportolónak tudunk lehetőséget adni arra, hogy úszás közben megcsodálja a látványt a Duna közepéről” – mondta Sticzay Péter, az Utcalimpia főszervezője.

A Budapest Urban Games célja, hogy összekovácsolja a sportközösségeket és népszerűsítse a városi sportolást. A Duna-átúszást idén is a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat biztosítja összesen 15 mentőhajóval és hajónként 3 fő vízi mentővel. Az átúszást menet közben megszakító versenyzőket azonnal kiemelik a vízből. Az úszófolyosót a szakértők a legbiztonságosabb folyószakasznak tartják, hiszen ezen a részen nincsenek örvények, és augusztus végére az apadás is elkezdődik.

A vízminőség előzetes ellenőrzésére a szervezők a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) Vízminőségi Vizsgáló Laboratóriumát kérték fel, valamint közvetlenül a verseny előtti napokban újabb mintát vesznek a BGYH, valamint az ÁNTSZ segítségével. 2018-ban a legjobb időeredményt elérő szenior úszó 4 perc 13 másodperc alatt teljesítette a távot, az átlagteljesítmény 7-10 perc. A szakértők elsősorban a gyorsúszást ajánlják, ami természetesen kiegészíthető mellúszással.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top