Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Szabadidő

Hőség: nincsenek veszélyben a pécsi Munkácsy-kiállítás képei

Mobil klímákkal próbálják tartani a megfelelő hőmérsékletet.

Nincsenek veszélyben a pécsi Munkácsy-kiállítás képei, a tárlatnak otthont adó M21 Galériában átmenetileg mobil klímákkal próbálják fenntartani a megfelelő hőmérsékletet, miután kedden elromlott a központi klímaberendezésírja a Magyar Nemzet.

A meghibásodott klímarendszer miatt néhány napig 28-31 fok is volt a Zsolnay negyedben található létesítményen belül, és tartani lehetett attól, hogy magas lehet a páratartalom. A Zsolnay negyed közlése szerint a szakemberek azonnal elkezdték a helyiség szellőztetését és a páratartalom ellenőrzését, ami a határértéken belül van, tehát nem károsítja a festményeket.

A kiállítást szervező Zsolnay Örökségkezelő Nkft. ügyvezetője, Vincze Balázs szerint nincs ok aggodalomra, a képek biztonságban vannak. Az épület szigetelése kiváló, ezért a hőmérséklet-változás lassú volt, a mobil klímával pedig már megkezdték a lassú visszahűtést is.

Munkácsy Mihály Ásító inas című festménye a szegedi Móra Ferenc Múzeumban 2012-ben, MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Szentkirályi Miklós festményrestaurátor – aki korábban dolgozott Munkácsy Krisztus-trilógiáján is – a lapnak elmondta, hogy a rövid ideig tartó, kicsit magasabb hőmérséklet és páratartalom nem árthat meg a festményeknek, de hosszú távon nagyon oda kell figyelni az egyenletes hőmérsékletre és páratartalomra. A Munkácsy-képeknek 18-22 Celsius-fok az optimális, és 30-40 százalékos páratartalom.

A pécsi Munkácsy-kiállításon a festő 58 művét mutatják be, köztük olyanokat is, amelyeket korábban még nem állítottak ki. Látható az egyik legismertebb Munkácsy-mű, az Ásító inas is.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top