Aktuális

Árthat a hőség a Pécsen kiállított Munkácsy-képeknek

A galériában, ahol a képek lógnak, tegnap több mint 30 fokot is mértek. Az üzemeltetők szerint nincs itt semmi látnivaló.

Szerdán még „csak” 28,7, tegnap azonban már 31,7 fokot és 44,6 százalékos páratartalmat is mértek a pécsi Zsolnai negyedben található M21 Galériában, ahol jelenleg Munkácsy Mihály festményeit lehet megtekinteni – írja az Index a Szabad Pécs cikkére hivatkozva.

A lap által megkérdezett szakember szerint ez a hőmérséklet akár komoly kárt is tehet a fatáblára festett képekben, amelyek között megtalálható Munkácsy egyik legismertebb műve, az ásító inas is. Bár ventilátorok pörögnek a galériában, ezek nem hűtik le kellő mértékben a levegőt.

A szakértők szerint a festményeket 20-21 fok környékén kellene tárolni (Fotó: Unsplash)

A Szabad Pécs által megkérdezett muzeológus szerint ilyen festményeket 20-23 fok közötti hőmérsékleten kellene tartani, a 30 fokot is meghaladó klímát pedig „abszurdnak” nevezte a neve elhallgatását kérő szakember.

A lap újságírója megkereste a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) több vezetőjét is. A cég gazdasági igazgatója úgy reagált a telefonhívásra, hogy neki ehhez nincs köze, a Szabad Pécs munkatársa pedig „írja nyugodtan a hülyeségeit, és a harminc fokjait, ő sz*rik rá”.

Vincze Balázs, a ZSÖK ügyvezető igazgatója ezzel szemben elismerte, hogy a klíma valóban nem működik, szerinte azonban a magas hőmérséklet nem károsítja a festményeket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top