Szabadidő

Meghalt a Szerelem legendás operatőre, Tóth János

A Kossuth-díjas operatőr 88 éves volt.

Nyolcvannyolc éves korában meghalt Tóth János Kossuth-díjas operatőr, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Az MMA közleménye szerint Tóth Jánost csütörtökön érte a halál.

Tóth János operatőr 2004-ben (MTI Fotó: Sándor Katalin)

Tóth János operatőrként olyan filmekben működött közre, mint Huszárik Zoltán Elégiája vagy Makk Károly Szerelem és Macskajáték című, nemzetközileg is elismert filmjei, utóbbinak társ-forgatókönyvírója is volt. Hosszú pályája során több filmet is rendezett, így például az Amerigo Totról készített dokumentumfilmet, emellett dramaturgja volt Huszárik Zoltán Szindbád című filmjének.

Az MMA közleménye szerint Tóth János számára elsősorban a Balázs Béla Stúdióhoz kötődő rövidfilmek jelentették a művészi önkifejezést. Tóth számos kísérleti filmet is készített a BBS-ben, amelyek a korszak magyar filmművészetében egészen egyedülállónak számítottak. Utolsó műve operatőrként 1987-ben Az utolsó kézirat volt.

Tóth János 1963-ban és 1970-ben elnyerte a Film- és Tévékritikusok díját, a Balázs Béla-díjat kétszer kapta meg: 1971-ben és 1976-ban. 1984-ben az érdemes művész, 1989-ben a kiváló művész címet érdemelte ki. A millennium évében a Magyar Filmszemle életműdíjasa lett, a Kossuth-díjat 2001-ben vehette át. 2004-ben a Magyar Mozgókép Mestere, 2014-ben pedig a Nemzet Művésze címet kapta meg, míg 2017-ben a Magyar filmkritikusok életműdíjával tüntették ki. 2012-től volt az MMA rendes tagja.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top