Szabadidő

Cukiságcunami tarolta le az országot az idén

Január és augusztus között rengeteg helyes kis állatkölyök született a magyarországi állatkertekben. Pénteken volt az Állatkertek Éjszakája – ez alkalomból összeszedtük a kedvenceinket.

Az év első állatkölyke újév napján született a Nyíregyházi Állatparkban; Szilveszter, a kis Grévy-zebracsikó érkezését eredetileg január második hetére várták, gondozói szerint valószínűleg a tűzijátékok durrogása miatt indult be hamarabb az ellés az anyaállatnál.

Fotó: MTI / Balázs Attila

Az egészséges zebracsődör egy ideig anyjával élt a fűtött istállóban, de amint megerősödött, ő is csatlakozhatott társaihoz az Afrika patás állatait bemutató kifutórendszerben. Az állatparkban számos egzotikus növényevőt láthatnak a látogatók: köztük Rotchild-zsiráfokat, fekete lóantilopokat és nagy kudukat is.

Szilveszter érkezésével immár öttagú tenyészcsapat él a Nyíregyházi Állatparkban, amely 2008 óta tartja a különleges zebrafajt. A csikót később az Európai Fajmegőrzési Program keretében egy másik európai állatkertbe helyezik át.

Szuper helyes muflonbébik és még helyesebb vadmalacok születtek márciusban

Márciusban – miközben fél fél Pest megye a Perbálról meglépett emut hajkurászta – újabb örömteli eseményről számolhattunk be: a Budakeszi Vadasparkban kedves, bohókás vigyorú muflonbébik születtek. A kis jövevények azonnal beilleszkedtek a nyájba: nemcsak az anyajuhok, hanem a kos és a közösség idősebb tagjai is védelmükbe vették őket. A muflonborjak két hónapig kizárólag anyatejjel táplálkoztak, csak a nyár közepén álltak át a rostban gazdag növényi táplálékra.

Fotó: Surányi Linda / Budakeszi Vadaspark

Szerencsére, a vaddisznók sem akartak lemaradni a fajok közötti demográfiai versenyben: március második felében nyolc csíkos kismalac született – szintén a Budakeszi Vadasparkban. A két anyakoca féltő gonddal őrizte a kicsiket, azóta már a látogatók is megcsodálhatják őket.

Fotó: Budakeszi Vadaspark/Surányi Linda

Csak úgy potyogtak az állatkölykök tavasszal

A tavasz az tavasz, nem véletlen, hogy – mint áprilisi videónkból is kiderül – a Fővárosi Állatkertben is rengeteg kölyök jött a világra. A tavaly megszületett kiselefánt és gorillakölyök mellett két bűbájos vízidisznóbébit, apró zöld agutikat és egy ázsiai vadkutyakölyköt is megnézhettek a látogatók. A bennett-kenguruk is új erszénylakóknak örülhettek, és egy kis vombattal, illetve egy apró hangyászsünnel is gyarapodott az állatkert állománya.

Fotó: Zoobudapest.com

Igazi zoológiai szenzációnak is örülhettünk: áprilisban Pécsett a világon elsőként születtek varánuszbébik szűznemzéssel. Ervina, az állatkert szalagos varánusza négy egészséges kis gyíknak adott életet, amelyek hím állat „közreműködése” nélkül jöttek a világra.

Fotó: Pécsi Állatkert

A szűznemzés egy olyan túlélési stratégia, amely lehetővé teszi az állatok – például a hüllők, halak, kígyók – szaporodását hím egyedekkel történő párzás nélkül. A szalagos varánuszok esetében eddig még soha sehol nem írtak le hasonló esetet.

Párt talált a magányos láma

A június sem telhetett el cukiságriadó nélkül. A Miskolci Állatkertben elképesztően aranyos selyemmajmok születtek, amelyeket ma már rendszeresen megnézhetnek a látogatók. A fehér pamacsos selyemmajom igazán családcentrikus faj: a párok legtöbbször monogám kapcsolatban élnek, és az anya mellett az apa, sőt az idősebb kölykök is részt vesznek az utódnevelésben, a hímekhez hasonlóan a hátukon cipelik a testvéreiket.

Fotó: Miskolczoo.hu

A június amúgy is remek hónap volt a cukiságkedvelő olvasók számára, hírt adhattunk például arról a felettébb örvendetes eseményről is, hogy párt talált magának Samu, a patcai Katica Tanya magányos lámája. Samu nem volt könnyű helyzetben, hiszen az országban jóval több a hím láma, mint a nőstény. De végre rátalált a szerelem: „Úgy tűnik, Samu megtalálta az igazit!” – írta a Facebookon a Katica Tanya.

samu saci lámaesküvő

Fotó: Katica Tanya

Új kedvencünk, a matakóbaba

Júliusban megint egy csavargó állatról cikkeztek a lapok: a Skippy, a kenguru kétszer is meglépett a Rippel család somogyi farmjáról. A jailbreaker erszényes ráadásul másodjára a párját, Maggie-t is magával vitte – szerencsére gazdáik hamar fülön csípték a szomszéd telken legelésző ausztrál Bonnie-t és Clyde-ot, és ezután a Bőszénfai Szarvasfarmon kvártélyozták el őket.

kenguru tábla

Képünk illusztráció (Fotó: iStock)

Ebben a hónapban született a Budapesti Állatkert legújabb lakója, a kis matakóbébi is. A páncélos vendégízületesek rendjébe és az övesállatok családjába tartozó állat különös külseje ellenére is ennivaló – nem véletlen, hogy az új jövevény is pillanatok alatt a kedvencünkké vált.

Fotó: MTI / Kovács Attila

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top