Szabadidő

Itt az előzetes: film készült Marie Curie-ről

A RADIOACTIVE főszerepét többek között a Holtodiglan című film brit sztárja, Rosamund Pike alakítja. Igazi, mesteri átalakulás várható az előzetes alapján.

A történet fókuszában a két tudós, a lengyel Marie Sklodowska és a francia Pierre Curie szerelmének kibontakozása és házassága fog állni, akárcsak forradalmi felfedezéseik hatása, tudományos és társadalmi visszhangja. A forgatókönyv Lauren Redniss képregényalbuma alapján készült, és már be is mutatták szeptember elején az idei Torontói Nemzetközi Filmfesztivál záró gálaestjén, ahol idén a nőké volt a főszerep.

Valószínűleg a rangos filmes eseményen nem véletlenül került kiemelt helyre a film, miután Maria Curie a radioaktivitás úttörő kutatójaként a párizsi Sorbonne egyetem első nő professzora lett, és elsőként kapott kétszer Nobel-díjat. 1903-ban Henri Becquerellel és férjével, Pierre Curie-vel megosztva érdemelte ki a fizikai Nobel-díjat, majd 1911-ben egyedül a kémiai Nobel-díjat.

Azt már 2017-ben tudni lehetett, hogy készül a róla szóló film, és a rendezője a perzsa származású francia írónő, egyben képregénykészítő Marjane Satrapi lesz, aki 2007-ben megfilmesített, önéletrajzi ihletésű, az iszlám forradalmat feldolgozó Persepolis című képregényével futott be. A RADIOACTIVE produkció érdekessége, hogy a forgatás egy része nálunk, Budapesten és Esztergomban zajlott. Az Amazon Studios ígérete szerint 2020-ban láthatjuk a mozikban, hogyan „alakította” Magyarország a 19-20. századi Lengyelországot vagy épp Franciaországot. 

Íme a film sokat sejtető előzetese:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top