Szabadidő

Mutatjuk a Budakeszi Vadaspark meghatóan aranyos újszülöttjeit

Őstulok és szikaszarvas is született. Fotók!

Ritka, különleges állatok születtek az elmúlt napokban a Budakeszi Vadasparkban. A szikaszarvasoknál és az őstulkoknál is egy-egy borjú látta meg a napvilágot – olvasható a Vadaspark közleményében.

Őstulok (fotó: Surányi Linda / Budapkeszi Vadaspark)

A vadaspark egy bikából és két tehénből álló őstulokgulyája 2015 óta már több egészséges borjúnak adott életet, amelyek aztán más vadasparkokba, állatkertekbe kerültek. Az őstulok a párosujjú patások rendjébe és a tülkösszarvúak családjába tartozó, mára már kihalt faj. Európa legnagyobb növényevője lehetett: 260-310 centiméteres testhossza, 155-180 centiméteres marmagassága, 700-1500 kilogrammos súlya, 80 centiméternél is nagyobb szarva jóval meghaladja a ma élő legnagyobb bölények méreteit is. A kutatók barlangrajzokra és korabeli leírásokra hagyatkozva tettek kísérletet arra, hogy rekonstruálják az 1627-ben kihalt őstulkot, és az 1920-as évek óta nemesítik a kihalt fajra minél inkább hasonlító szarvasmarhaféléket.

Őstulok (fotó: Surányi Linda / Budapkeszi Vadaspark)

A másik újszülött, a szikaszarvasborjú is ritkaságszámba megy. Magyarországon szabad területen már nem találkozhatnak velük az érdeklődők, csak vadaskertekben, egy-egy állatkertben csodálhatják meg ezeket az Ázsiából származó agancsosokat. A Fehérvárcsurgóról érkezett kis rudli az ősz beköszöntével egy pettyes borjúval örvendeztette meg a gondozókat és a látogatókat.

Szikaszarvasborjú (fotó: Surányi Linda / Budapkeszi Vadaspark)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top