Szabadidő

Hamarosan kiderül, kik lesznek az új irodalmi Nobel-díjasok

Magyarok is esélyesek lehetnek a Nobel-díjra!

Október második hete hagyományosan Nobel-hét, pár évvel ezelőtt pedig már javában mentek az esélylatolgatások, hogy vajon ki lesz a legújabb irodalmi Nobel-díjas – írja a Könyvesblog.

Forrás: iStock

Tavaly egyáltalán nem is hirdettek irodalmi Nobel-díjast, az űrt kitöltendő pedig a svéd értelmiségiek átadtak egy alternatív Nobelt. Áprilisban derült ki ugyanis, hogy az akadémia egyik tagja, Katarina Frostenson költő eltitkolta, hogy résztulajdonosa egy olyan vállalkozásnak, amely támogatást kapott a Svéd Akadémiától. Férjét, Jean-Claude Arnault-t ráadásul több nő is szexuális zaklatással vádolta meg. A testület tagjai Forstensont emellett azzal is gyanúsítják, hogy ő a felelős a nyertesek nevének kiszivárogtatásáért.

Idén már osztanak díjat, mégpedig  október 10-én. A dátum elárulása egyedülálló, ahogyan az is, hogy idén nem egy, hanem két nyertest hirdetnek, hiszen egyszerre ítélik oda az elmaradt 2018-as és a 2019-es díjat is. Hogy mennyire nem megszokott a mostani helyzet, azt jól mutatja az is, hogy az egyik legnagyobb fogadóirodánál, a Ladbrokesnál egyelőre nem is lehet fogadni arra, ki lesz a befutó. 

Az Unibet nevű fogadóiroda oldalán  jelenleg Anne Carson vezet (5/1), Margaret Atwood, Marilynne Robinson, Olga Tokarczuk és Nádas Péter esélyei pedig egy szinten mozognak (11/1). „A Unibetnél még egy magyar győzelmére fogadhatunk: ha Krasznahorkai László kapná a díjat, a fogadóiroda 25-szörös pénzt fizetne. Mindez persze csak játék – hogy ki nyeri ténylegesen a 2018-as és 2019-es díjat, az október 10-én, kora délután kiderül” – írja a lap.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top