Szabadidő

Budapest Ritmo: világsztárok lépnek fel hétvégén az Akváriumban

Rengeteg világzenei koncert és program lesz október 4. és 6. között az Akvárium Klubban.

Morna formáció a Zöld-foki-szigetekről, portugál fado-énekesnő, etióp világsztár, lengyel–magyar zenei találkozások szem-és fültanúi lehetünk az idei Budapest Ritmón, a főváros legizgalmasabb világzenei fesztiválján.

Október 4–6. között a Hangvető és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál közös rendezvényén ezúttal is élő legendák és frissen felfedezett tehetségek mutatják be az Akvárium Klubban, mennyire színes is a zenei világ.

A Budapest Ritmo három napja alatt ezúttal ismét egy nagy merítést hoz a világzene csodáiból, köztük számos fellépőt először láthatunk Budapesten.

  • A Zöld-foki szigetek leghíresebb énekesnője, a „mezítlábas díva,” Cesaria Évora előtt tiszteleg a halála után létrejött tribute zenekar. Az énekesnőt még a legnagyobb mornaénekesek is a műfaj királynőjének tartottak. 
  • Egy minden ízében kuriózumnak számító produkciót láthatunk Asmâa Hamzaouitól és csapatától, a Bnat Timbuktutól. A gnaua kultúrában ugyanis a női zenészek hagyományosan nem szerepelnek közönség előtt, ők azonban a világot járva mutatják be, milyen izgalmas a marokkói zene.
  • A női frontot erősíti a fesztiválon Gisela João is, fiatal portugál fado-énekesnő. Gisela zenéjében hű maradt a tradíciókhoz, ám a színpadi megjelenésben és a közösségi oldalak használatában nagyon is a 21. század ütemét követi. A kritikusok szívét egyből meglágyította, 2013-ban máris az egyik legfontosabb debütáló portugál művészként ünnepelték.
  • Girma Béyéne-t az etióp Quincy Jonesként is emlegetik, aki a hatvanas-hetvenes években igazi sztárja volt az afrikai ország zenei életének. A legendás etióp zenész a fiatal francia muzsikusokból álló Akalé Wubé társaságában áll színpadra.
  • Egy különleges születésnapra is meghívást kapnak a Ritmo látogatói: a fesztivál első napján ünnepli születésnapját a Romano Drom. Ráadásul a zenekar korábbi tagok és vendégek szereplésével most mutatja be vadonatúj lemezét is, korábbi tagok és vendégek szereplésével, valamint egy rendhagyó videoinstalláció segítségével visszatekinthetünk a Romano Drom egész pályafutására is.

Ezen a napon lép fel a karizmatikus norvég harmonikás, Gabriel Fliflet és egy igazi supergroup, a Rumbaristas is. A latinos dallamok és a balkáni zene vérpezsdítő egyvelegét hozó formáció tagjai olyan csapatokkal játszottak korábban, mint Manu Chao zenekara, a Think of One, az Orchestre International du Vetex és az Amparanoia.

Másnap a cádizi flamenco-legenda, Javier Ruibal áll színpadra, de itt lesz Közép-Európa legjobb cumbia-zenekara is, a magyar-ecuadori-perui Los Orangutanes, akik a garantált bulihangulatért felelnek az este során. Ugyanezeket a kirobbanó energiákat viszi tovább Boban Marković fia, Marko Marković zenekara is, akik már nem először táncoltatják meg a hazai közönséget.

Szintén ezt a tüzes hangulatot képviseli Maria Mazzotta és Redi Hasa formabontó duója is, ahol a dél-olasz és a balkáni dallamok találkoznak, olvadnak össze az ősi dallamfoszlányok, a szabad improvizációk, az ének és a cselló révén.

A Budapest Ritmo is már évek óta szoros kapcsolatot ápol a lengyel világzenei színtér képviselőivel, ezt a barátságot fűzi szorosabbra, hogy idén Lengyelország a fesztivál díszvendége. Ebben az évben már négy lengyel zenekar is fellép a fesztivál lengyel tematikájú zárónapján. 

A fesztivál hagyományainak megfelelően idén is gazdára talál a Budapest Ritmo Díj, melyet minden évben egy olyan, a külföldi világzenei színtéren tevékenykedő szakembernek ítélnek oda, aki sokat tett Magyarországért és a térség zenéjének megismertetésért, valamint a régió és a világ többi része közötti zenei kapcsolatok elmélyítéséért.

A koncerteken és a díjátadón túl ezúttal is a világ minden pontjáról érkező résztvevők szakmai konferencián vitatják meg a nép- és világzene, a kulturális örökség, a nemzeti és az európai kulturális kezdeményezések összefüggéseit.

Október 4. és 6. között tehát ismét kinyílik a világ, és három napra a Budapest Ritmo fesztivál lesz a világzene fellegvára az Akvárium Klubban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top