Szabadidő
Szponzorált tartalom

Dízel, benzines vagy elektromos? Így választunk mi, magyarok autót!

Ha autóvásárlás előtt állsz, neked mik a legfontosabb szempontok? Az ára, az üzemanyag-fogyasztás, vagy az, hogy ne szennyezd a környezetet? Ezek a legfontosabb tényezők az autóvásárlásban itthon!

Te kire hallgatsz, ha autót veszel: a barátokra, rokonokra, vagy inkább magad döntesz? Egy friss felmérés alapján – a saját bevallásunk szerint – a legtöbbünket nem befolyásol semmi és senki, ám bizonyos dolgokban nem feltétlen vagyunk tájékozottak.

Dízel vagy benzines?

A nagy Dízel-tesz válaszadóinak háromnegyede szeretne autót venni, közülük majdnem a fele gondolkodik használtautó vásárláson, amíg 25 százalék egyenesen a szalonból gördülne ki a kocsival.

Azok, akik a használt piacon nézelődnek, jellemzően maximum 5 éves gépkocsi mellett döntene, 11 százalék pedig akár 7-10 éves autóba is beruházna.

A tesztet kitöltők többsége, 66 százalék számára a márka az elsődleges szempont, amit szorosan követ az ár, majd ez után jön az üzemanyag-fogyasztás, a kényelem és a méret. Kifejezetten érdekes, hogy egyre többeket érdekel, melyik típus az, amelyik kevésbé szennyezi a környezetet: a tesztet kitöltők 38 százalékát érdekli, hogy ő is hozzájárul-e a bolygónk szennyezéséhez, vagy sem.

Az utóbbi időben egyre többet hallani a tiszta üzemű dízelautókról, amiről a tesztet kitöltők jelentős százaléka is értesült, azonban egy részük még nincs tisztában az újítással: szerintük a dízel járművek ellen a magas karbantartási költségek szólnak, de 19 százalék a környezetszennyezés csökkentése miatt mellőzné. A válaszadók 58 százaléka azonban dízel gépkocsit vásárolna, 23 százalék benzinest, 10 százalék pedig a hibridet tartja ideális választásnak.

Környezetkímélő dízelmotorok?

Aki autót akar vásárolni, leginkább saját magára hallgat, és a teszt eredménye alapján sem a reklámok, akciók, sem a környezet véleménye nem befolyásolja a döntésében. 31 százalék szakember véleményét kéri ki, 17 százalék pedig a párjával vitatja meg, milyen legyen az új autó.

A tesztet kitöltők körülbelül egyenlő arányban tartják népszerűnek a dízel és a benzines kocsikat Magyarországon, miközben a hibrid, valamint az elektromos autók meglátásuk szerint a sor végén állnak. Azzal azonban a legtöbben tisztában vannak azzal, hogy az elektromos és a hibrid autók a legkevésbé környezetszennyezők.

A válaszadó 41 százaléka szerint a dízelmotorok károsanyag-kibocsátása javult az utóbbi 2 évben, a többség pedig bizakodó, ami a jövőt illeti. Habár a legtöbben hallottak jót is, rosszat is a dízelmotorokról, 51 százalék úgy látja, hogy a következő 5-10 évben a környezetbarát dízelmotoroknak van jövője.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top